Γιατί ο Άρειος Πάγος Απέφυγε Πιλοτική Δίκη για την Ρήτρα Αναπροσαρμογής

Γιατί ο Άρειος Πάγος Απέφυγε Πιλοτική Δίκη για την Ρήτρα Αναπροσαρμογής
της Όλγας Μαύρου
Τρι, 28 Ιουνίου 2022 - 19:52

Η τριμελής επιτροπή του Αρείου Πάγου απέφυγε να πάρει τελικά θέση στο ζήτημα της ρήτρας αναπροσαρμογής, με μια απόφαση που αναμενόταν εδώ και 15 μέρες. Μοιάζει να συντάσσεται με την ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων και τους καταναλωτές αφού απέρριψε το αίτημα της ΔΕΗ και των παρόχων για πιλοτική δίκη σε ό,τι αφορά στην ρήτρα αναπροσαρμογής. Η ΔΕΗ είχε ζητήσει για το θέμα αυτό να γίνει μια πιλοτική δίκη «ώστε να μην εκδίδονται αντίθετες ή αντιφατικές αποφάσεις από τα διάφορα δικαστήρια της χώρας». Εντούτοις η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν είναι απαραιτήτως υπέρ των καταναλωτών και απλώς μεταθέτει το βάρος στο Πολυμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας

Συγκεκριμένα απορρίπτει το αίτημα της ΔΕΗ και των παρόχων για πιλοτική δίκη με το σκεφτικό ότι «η ομαδική αγωγή που έχει ήδη ασκηθεί και επρόκειτο να εκδικαστεί στις αρχές Ιουνίου αλλά αναβλήθηκε για τις 6 Ιουλίου θα παράξει επί της ουσίας τα ίδια αποτελέσματα με την πιλοτική δίκη, αφού η δικαστική κρίση καταλαμβάνει το σύνολο των καταναλωτών». Υπενθυμιζεται ότι έγιναν ομαδικές αγωγές από πολίτες που ζητούσαν να μην κόβεται το ρεύμα όταν ο καταναλωτής πληρώνει το ρεύμα και αφήνει απλήρωτη τη ρήτρα. Το δικαστήριο δεν εκδίκασε και ανέβαλε για τις 6 Ιουλίου, όμως εξέδωσε προσωριμή εντολή να παύσουν οι διακοπές ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά. Κατά συνέπεια η μη διακοπή της ηλεκτροδότησης αφορά μόνον ευάλωτες καταναλωτές και όχι το σύνολο.

Ο κ. Δημήτρης Βερβεσός εκπροσωπώντας, ως πρόεδρός της, την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που συντάχθηκε με τις καταναλωτικές οργανώσεις και τις ομαδικές αγωγές, επεσήμανε ότι η εισαγωγή της ρήτρας αναπροσαρμογής έγινε μονομερώς χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των καταναλωτών. Κατά τον κ. Βερβεσό η ρήτρα επιβλήθηκε στηριζόμενη σε μία υπουργική απόφαση του 2013. Ομως το 2019 εκδόθηκε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εδώ και τρία χρόνια δεν έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο, όπως είπε. Κατά συνέπεια στο θολό τοπίο επιβλήθηκε στην πράξη η ρήτρα αναπροσαρμογής στους καταναλωτές και μάλιστα σε περίοδο με πολύ αυξημένες χρεώσεις λόγω του “ράλι” στα καύσιμα.

(η συνέχεια στο slpress.gr)