«Η Ενεργειακή Μετάβαση Δεν Μπορεί να Γίνει Χωρίς Δίκτυα και στην Ελλάδα Δεν Επαρκούν», Τονίζει ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για Θέματα Περιβάλλοντος

«Η Ενεργειακή Μετάβαση Δεν Μπορεί να Γίνει Χωρίς Δίκτυα και στην Ελλάδα Δεν Επαρκούν», Τονίζει ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για Θέματα Περιβάλλοντος
energia.gr
Παρ, 27 Μαΐου 2022 - 19:10

Μιλώντας στη σημερινή δεύτερη ημέρα τoυ 10ου συνεδρίου «Athens Energy Dialogues», ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Περιβάλλοντος, Γιώργος Κρεμλής, τόνισε ότι η λύση του προβλήματος της ενέργειας στην Ελλάδα είναι οι ΑΠΕ και σε αυτό βοηθά ο νέος κλιματικός νόμος που μόλις ψηφίστηκε. Αυτό που επισήμανε ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού είναι ότι ενεργειακή μετάβαση χωρίς δίκτυα δεν μπορεί να γίνει. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ειδικά στην Ελλάδα υπάρχει ανεπάρκεια δικτύων και ως η ιδανική λύση θα ήταν η κατασκευή ενός πλήρους δικτύου, αναφέροντας ότι σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η στήριξη της προσπάθειας για τη σύνδεση «Αττική – Αίγυπτος», για την οποία έχει γίνει πρόταση για να ενταχθεί στο Repower Eu και στο πρόγραμμα Projects of Common Energy (PCIs)
 

Για τον κ. Κρεμλή, εξάλλου, σε σχέση με την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα, εγείρονται θέματα όπως ο συνδυασμός των αναγκών προστασίας των περιοχών Natura με τις εγκαταστάσεις των ΑΠΕ, προσθέτοντας ότι η ηλεκτροκίνηση είναι πολύ σημαντική για την πράσινη κατεύθυνση στην ενέργεια, αλλά θα πρέπει να γίνεται από ΑΠΕ.
 
Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι για να γίνει η χώρα «πράσινη» θα πρέπει να υπάρξει υποστήριξη, τόσο θεσμική, όσο και δικτυακή, αλλιώς αυτό το σχέδιο δεν μπορεί να λειτουργήσει.
 
Για την πρακτική πλευρά της απολιγνιτοποίησης μίλησε στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, τονίζοντας ότι η αρχική απόφαση για την απολιγνιτιποίηση, την οποία χαρακτήρισε «τεράστιο εγχείρημα» δεν βρήκε τη χώρα έτοιμη και η παράταση μέχρι το 2028 είναι μια περίοδος στην οποία θα μπορεί να γίνει σωστή προετοιμασία, όχι μόνο για τις δύο περιοχές οι οποίες θα σηκώσουν το βάρος, δηλαδή η Δυτική Μακεδονία και η Αρκαδία, αλλά και από πλευράς όλης της χώρας.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι επείγει το ειδικό χωροταξικό σχέδιο, έτσι ώστε οι νέες εξελίξεις στην ενέργεια να συνδέονται με τις πράσινες τεχνολογίες, αλλά και για να υπάρξει ομαλή μετάβαση και σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, καθώς από την απολιγνιτοποίηση, ειδικά στη Δυτική Μακεδονία, χάνονται 20.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες θα πρέπει να αναπληρωθούν.