Όπισθεν ολοταχώς έκανε το υπουργείο Περιβάλλοντος μετά τις αντιδράσεις –ουσιαστικά των ασφαλιστικών εταιρειών– για την υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών σε ζώνες επικίνδυνες για πυρκαγιές. Παράλληλα η πολιτεία προσπαθεί να οργανωθεί για την δασοπροστασία, καθώς φέτος λόγω των κυρώσεων δεν θα έχουμε το ρωσικό Beriev που βοήθησε πέρσι την κατάσταση

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση των αναπόφευκτων πυρκαγιών που κάθε καλοκαίρι στοιχίζουν περιουσίες και πολλές χρονιές δυστυχώς στοιχίζουν ζωές, ως λύση θεωρείται να αξιοποιηθεί ο στρατός που θα αναλάβει τις περιπόλους στα δάση. Θα γίνονται περιπολίες και από 500 πυροσβέστες που θα προσληφθούν από το πυροσβεστικό σώμα. Παράλληλα θα αρχίσει άμεσα, όπως θεωρητικά γίνεται κάθε χρόνο, εκτενής καθαρισμός για την απομάκρυνση συσσωρευμένης καύσιμης βιομάζας από ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα.

Επιπλέον, για πρώτη φορά, φέτος, η χώρα μας θα φιλοξενήσει προληπτικά πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο να μη χάνεται χρόνος για τη μεταφορά δυνάμεων. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα φιλοξενηθούν πυροσβέστες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία. Οι μονάδες θα προεγκατασταθούν στην Αθήνα, τη Λάρισα και την Τρίπολη.

Ο νέος κλιματικός θα περιλαμβάνει, όπως έχει σχεδόν προαναγγελθεί κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έναν “κόφτη ενέργειας” κατά το μοντέλο της Ισπανίας, όσον αφορά την χρήση των κλιματιστικών (και όχι μόνο). «Με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μας, μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα και ενέργεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Η ασφάλιση

Όσον αφορά τώρα την υποχρεωτική ασφάλιση κτηρίων σε περιοχές υψηλής τρωτότητας, η κυβέρνηση έκανε μεταβολή, τόσο λόγω των αντιδράσεων των ενώσεων ιδιοκτητών και της αντιπολίτευσης, όσο –ή μάλλον κυρίως– λόγω των αντιδράσεων των ίδιων των ασφαλιστικών εταιρειών που, θεωρητικά, θα είχαν συμφέρον από αυτό το μέτρο. Οι ασφαλιστές εξαρχής αντιτάχθηκαν θεωρώντας ότι για να λειτουργήσει στην πράξη ένα τέτοιο ασφαλιστικό σύστημα, τα ασφάλιστρα θα πρέπει να είναι υπέρογκα.

(η συνέχεια στο slpress.gr)