Συνάντηση Βαρβιτσιώτη και ΥφΥΠΕΞ Δανίας με την Ενεργειακή Κρίση και Πιθανές Νέες Κυρώσεις στη Ρωσία στο Επίκεντρο

Συνάντηση Βαρβιτσιώτη και ΥφΥΠΕΞ Δανίας με την Ενεργειακή Κρίση και Πιθανές Νέες Κυρώσεις στη Ρωσία στο Επίκεντρο
energia.gr
Παρ, 27 Μαΐου 2022 - 15:44

Συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Δανίας Carsten Grønbech-Jensen πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Οι συνομιλίες αφορούσαν στα θέματα που θα απασχολήσουν την ατζέντα του προσεχούς έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (30 και 31 Μαΐου 2022), με επίκεντρο την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, το ενδεχόμενο νέου πακέτου κυρώσεων έναντι της Ρωσίας και τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ.

Ειδικότερα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας και διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας, μέσα από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε και στην πρόταση των «έξι σημείων» για τη ρύθμιση της χονδρικής αγοράς του φυσικού αερίου που κατέθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Από τη μεριά του, ο Δανός υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως της κατασκευής αιολικών πάρκων και διασυνδετήριων αγωγών, στα οποία η χώρα του έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα.

Σχετικά με το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη επιτάχυνσης της ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ συζήτησαν και την ενταξιακή προοπτική των τριών χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία).

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, τον ομόλογό του για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν και στο επικείμενο δημοψήφισμα που αναμένεται να λάβει χώρα στη Δανία την προσεχή Τετάρτη σχετικά με την ένταξη της χώρας στην αμυντική πολιτική της ΕΕ, καθώς και τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.