Λίγες ώρες μετά την ψήφιση του νέου κλιματικού νόμου, ο Γιώργος Αμυράς, Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην τοποθέτησή του στο συνέδριο ''Αthens Energy Dialogues'' έκανε λόγο για τις εύθραυστες ισορροπίες τόσο στην ενέργεια όσο και στο περιβάλλον που δημιουργεί η νέα γεωπολιτική κατάσταση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τόνισε ότι ο στόχος

πλέον είναι η ενεργειακή, ‘’πράσινη’’, καθαρή αυτονομία της χώρας μας, κάτι που σηματοδοτεί η πορεία προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Σε μια απόπειρα να δώσει τις βασικές κατευθύνσεις του νέου κλιματικού νόμου, ο κ. Αμυράς ανέφερε ότι το σύνθημά του είναι ‘’Ήλεκτροκίνηση παντού’’, φέρνει ενίσχυση της πορείας προς τις ΑΠΕ, μέτρα όπως τερματισμό της χρήσης μαζούτ, διακοπή χρήσης καυστήρα θέρμανσης στα κτίρια από το 2030, υποχρέωση από το 2024 για τη χρήση εταιρικών ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και απόλυτη εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή ΄΄πράσινη΄΄ συμφωνία, καθώς μέχρι το 2050 θα πρέπει η χώρα να έχει πλήρη ανθρακική ουδετερότητα.

Σε αυτό το σημείο, έκανε λόγο για τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης, η οποία, όπως τόνισε, θα γίνει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και το Δεκέμβριο του 2028 θα έχουν κλείσει όλες οι λιγνιτικές μονάδες στην Ελλάδα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε, επίσης, και στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Repower Eu, το οποίο, όπως είπε, παρέχει στα κράτη μέλη 800 δις ευρώ για κινήσεις ενεργειακής μετάβασης.