Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η διεξαγωγή των μαχών μέχρι τώρα, χωρίς ορατό σημείο απεμπλοκής στέλνει τα σχέδια για γρήγορη πράσινη μετάβαση της Ευρώπης πίσω στο ...μέλλον. Η προσπάθεια της ΕΕ να απεξαρτηθεί κυρίως από το ρωσικό αέριο και δευτερευόντος από τοπετρέλαιο έχει πολύ ...κάρβουνο. Οπως αναφέρουν οι FT σε δημοσίευμά τους οι Βρυξέλλες έδωσαν χθες το πράσινο φως στην ΕΕ να καίει περισσότερο άνθρακα την επόμενη δεκαετία, στην προσπάθεια των κρατών μελών της να τερματίσουν τη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου. Ο άνθρακας είναι το καύσιμο με τη μεγαλύτερη ένταση ρύπων, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 

ανέφερε ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει 5% περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως τα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια, καθώς η Ενωση προσπαθεί να αντικαταστήσει τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας.

Παράλληλα θα χρησιμοποιηθεί επίσης περισσότερη πυρηνική ενέργεια, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής, καθώς η ΕΕ αποκάλυψε τα σχέδιά της να ενισχύσει την ενεργειακή της υποδομή και να εξαρτηθεί λιγότερο από τη Μόσχα.

Η επιμονή της ΕΕ ότι πρέπει να τερματίσει τη χρήση ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι μια από τις μεγαλύτερες συνέπειες για τη Ενωση από τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία. Οι Βρυξέλλες θέλουν να εξαλείψουν τους δεσμούς με τη ρωσική ενέργεια έως το 2027, τόσο για να στερήσουν από τον Πρόεδρο Πούτιν έσοδα όσο και για να δώσουν στον εαυτό τους μεγαλύτερη ελευθερία ελιγμών για να ενεργήσουν κατά της Μόσχας.

Όλη αυτή η στροφή όμως ως προς τη χρήση των καυσίμων δείχνει ότι θα έχει βραχυπρόθεσμες συνέπειες για την πράσινη ατζέντα της ΕΕ, αν και η Επιτροπή επέμεινε ότι θα εξακολουθήσει για να πετύχει τους στόχους της για τη μείωση του άνθρακα.

Ο άνθρακας αναμένεται να παράγει άλλες 100 τεραβατώρες ενέργειας, περίπου στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του Βελγίου, ετησίως τα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια. Η Nuclear, η οποία έχει χαμηλές εκπομπές άνθρακα αλλά δεν είναι δημοφιλής στους περιβαλλοντολόγους λόγω των παραγόμενων αποβλήτων, πρόκειται να παράγει άλλες 44 τεραβατώρες ετησίως.

Ερωτηθείς εάν το σχέδιο REpowerEU ήταν συμβατό με την «πράσινη συμφωνία» της ΕΕ για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της οικονομίας, ο Φρανς Τίμερμανς, ο αρμόδιος επίτροπος για την εφαρμογή του, είπε ότι «δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ενωση θα πετύχει τον στόχο της να μειώσει τις εκπομπές κατά 55% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030.

Ο Τίμερμανς πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να προστατεύσει τα χρήματα των φορολογουμένων της ΕΕ, μη επενδύοντας σε ορυκτά καύσιμα που θα καταργηθούν σταδιακά. Οι αγωγοί και οι υποδομές φυσικού αερίου που χρηματοδοτούνται από το REpowerEU έπρεπε να μπορούν να προσαρμοστούν για να μεταφέρουν αέρια μηδενικού άνθρακα, όπως υδρογόνο και αμμωνία που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, πρόσθεσε.

Το ποσοστό των εισαγωγών αερίου της ΕΕ που παρείχε η Ρωσία είχε ήδη μειωθεί από 40 τοις εκατό πέρυσι σε 26 τοις εκατό, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ένας συνδυασμός μέτρων απόδοσης, τεράστιες επενδύσεις σε αιολική και ηλιακή ενέργεια και αγορές φυσικού αερίου από άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ θα έχει ως στόχο την εξάλειψη όλων των ρωσικών προμηθειών έως το 2027.

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να χαλαρώσουν τους κανονισμούς για να επιτρέψουν την ταχύτερη κατασκευή αιολικών και ηλιακών έργων. «Εάν δεν συντομεύσουμε τη διαδικασία, δεν θα φτάσουμε ποτέ στα επίπεδα ανανεώσιμης ενέργειας [που χρειαζόμαστε]», είπε ο Timmermans.

Η απόφαση της Επιτροπής εξόργισε τις περιβαλλοντικές ομάδες προτείνοντας την πώληση 20 δισεκατομμυρίων ευρώ αδειών εκπομπών πλεονάζοντος άνθρακα, κάτι που θα επέτρεπε την απελευθέρωση 250 εκατομμυρίων τόνων CO2 στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας εκπομπών.

«Το σχέδιο της Επιτροπής να επιταχύνει τη στροφή της ΕΕ προς λύσεις καθαρής ενέργειας, όπως η ενεργειακή απόδοση, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι πολύ ευπρόσδεκτο», δήλωσε η Ester Asin, διευθύντρια του γραφείου ευρωπαϊκής πολιτικής του WWF. «Αλλά η χρηματοδότηση αυτού με την πώληση αδειών ρύπανσης είναι άστοχη, όπως και η κατασκευή περισσότερων υποδομών ορυκτών αερίων ή η χρήση αυξημένης χρήσης βιομάζας. Αυτό απλώς θα παρατείνει την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και θα θέσει σε κίνδυνο τους κλιματικούς στόχους».

Καποια από τα ποσά από τις πωλήσεις αδειών εκπομπών θα διατεθούν για να πείσουν την Ουγγαρία να αποδεχθεί την απαγόρευση της ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο. Η αντιπολίτευση της Βουδαπέστης έχει καθυστερήσει τις τελευταίες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας για αρκετές εβδομάδες.

Σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ θα βοηθήσουν την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Τσεχία και άλλες μεσόγειες χώρες που εξαρτώνται πλήρως από το ρωσικό πετρέλαιο να έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικές προμήθειες.

«Δίνουμε». . . μια απάντηση ως προς το πώς μπορούν να μετριάσουν το κόστος αυτών των επιπτώσεων και πώς μπορούν. . . να οικοδομήσουμε ένα ενεργειακό σύστημα χωρίς να βασιζόμαστε στο ρωσικό πετρέλαιο», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής.