Εντείνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων ομίλων για τον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για έναν τομέα ο οποίος προσφέρει πολύ υψηλές αποδόσεις και λειτουργική κερδοφορία, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στους θεσμικούς επενδυτές την αναγκαία τοποθέτηση κεφαλαίων στους κλάδους της πράσινης οικονομίας

Στο πλαίσιο αυτό, οι εγχώριοι όμιλοι που διαθέτουν σημαντικό χαρτοφυλάκιο τέτοιων έργων διαπιστώνουν ότι εκτός από τη συνεισφορά στα κέρδη τους, ο τομέας των ΑΠΕ μπορεί να προσφέρει και πολύ υψηλά έσοδα από μια ενδεχόμενη πώληση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μεταβίβασης σημαντικού ποσοστού στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, έπειτα από προτάσεις που έχει δεχθεί από τον αυστραλιανό επενδυτικό όμιλο Macquarie, αλλά κι έναν ακόμα επενδυτή, το όνομα του οποίου δεν έχει διαρρεύσει. Στην αγορά υπάρχει η εκτίμηση ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και δεν αποκλείεται ακόμα και μια συμφωνία εντός των επόμενων εβδομάδων, αλλά υπάρχουν κι άλλες πηγές που είναι πιο επιφυλακτικές απέναντι σε ένα τέτοιο σενάριο.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως οι προτάσεις που έχουν φτάσει στη διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι τέτοιου ύψους, ώστε να υπάρξει αντικείμενο συζήτησης και όχι εκ προοιμίου απόρριψη, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Γιώργος Περιστέρης, σε δηλώσεις του πριν από λίγες ημέρες στο πλαίσιο ενημέρωσης των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, σημείωσε ότι κάθε χρόνο ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ γίνεται αποδέκτης τουλάχιστον δύο σημαντικών προτάσεων εξαγοράς της θυγατρικής στον κλάδο των ΑΠΕ, κάτι που συμβαίνει και τώρα. Προσέθεσε δε ότι εφόσον υπάρξει κάποια εξέλιξη, θα γίνει επίσημη ενημέρωση μέσω σχετικής ανακοίνωσης. Με τον τρόπο αυτό άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επίτευξη συμφωνίας.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυνατότητες ενός επενδυτή να τοποθετηθεί στην ιδιαίτερα κερδοφόρο αγορά των ΑΠΕ στην Ελλάδα είναι πεπερασμένες, γεγονός που αυξάνει και τις αποτιμήσεις. Τα γεωγραφικά σημεία τα οποία κρίνονται κατάλληλα για ανάπτυξη αποδοτικών αιολικών ή φωτοβολταϊκών πάρκων έχουν, ως επί το πλείστον, καταληφθεί ήδη, με αποτέλεσμα η μόνη οδός για τη δημιουργία ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου έργων να αποτελούν οι εξαγορές υφιστάμενων αδειών ή εταιρειών.

Σημειωτέον ότι η επικείμενη ολοκλήρωση της συμφωνίας για την πώληση της δραστηριότητας των ΑΠΕ του ομίλου Ελλάκτωρ, με αγοραστή τον όμιλο Βαρδινογιάννη (Motor Oil) «δείχνει» το πόσο έχουν αυξηθεί οι αποτιμήσεις των σχετικών εταιρειών. Η αποτίμηση του εν λόγω κλάδου στο ύψος του 1 δισ. ευρώ, έναντι περίπου 200 εκατ. ευρώ πριν από μόλις τέσσερα χρόνια (και 100 εκατ. ευρώ το όχι και τόσο μακρινό 2016), δείχνει το πόσο διαφορετικό είναι σήμερα το επενδυτικό περιβάλλον.

Με δεδομένο ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαθέτει χαρτοφυλάκιο πολλαπλάσιου μεγέθους του αντίστοιχου της Ελλάκτωρ, μεταφράζεται και σε μια πιθανή αποτίμηση που εκτιμάται ότι είναι πιθανό να ξεπερνάει τα 2,5 δισ. ευρώ, ενδεχομένως προσεγγίζοντας ακόμα και τα 3 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ της Ελλάκτωρ αγγίζει το 1,5 GW (εκ των οποίων το 1/3 βρίσκεται σήμερα σε λειτουργία), ενώ εκείνο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής διαμορφώνεται πλησίον των 5 GW (εκ των οποίων 4 GW αφορούν έργα υπό κατασκευή, αδειοδότηση ή ανάπτυξη). Το ποια εξ αυτών των έργων και ασφαλώς τι ποσοστό των μετοχών θα αποτελέσουν αντικείμενο μιας συμφωνίας, θα κρίνει και το τελικό τίμημα, εφόσον ασφαλώς η διοίκηση κρίνει ότι την ικανοποιεί κάτι τέτοιο.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")