Οι πετρελαϊκές αγορές, οι οποίες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις εξάρσεις που προκύπτουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έλαβαν την απαραίτητη υποστήριξη από τις συντονισμένες ανακοινώσεις περί αποδέσμευσης στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ και των χωρών μελών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ). Ειδικότερα, οι χώρες μέλη του ΙΕΑ συμφώνησαν την 1η Απριλίου να εκμεταλλευτούν τα στρατηγικά αποθέματά τους 

 

για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, αυτή τη φορά στο ύψος των 120 εκατ. βαρελιών. Οι όγκοι ρεκόρ αναμένεται να «ανακουφίσουν» μια ήδη «σφιχτή» αγορά πετρελαίου, η οποία αντιμετωπίζει αυξημένη αβεβαιότητα εν μέσω των επιπτώσεων που προέρχονται από τις διεθνείς κυρώσεις που στοχεύουν τη Ρωσία. Αυτό επισημαίνει στην τελευταία μηνιαία Έκθεσή του ο ΙΕΑ, η οποία αναφέρεται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και δημοσιεύτηκε σήμερα (13/4).

Επιμένοντας ότι δεν υπάρχει έλλειψη προσφοράς, οι χώρες του OPEC+ συμφώνησαν στις 31 Μαρτίου να διατηρήσουν μια μέτρια αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής για τον Μάιο. Τον Μάρτιο, η πετρελαϊκή παραγωγή με ποσοστώσεις από τα 19 μέλη της συμμαχίας αυξήθηκε μόλις κατά 40 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΑ, πολύ κάτω από την προγραμματισμένη αύξηση των 400 χιλιάδων βαρελιών την ημέρα και 1.5 εκατ. βαρέλια την ημέρα χαμηλότερα από τον στόχο τους. Η πετρελαϊκή παραγωγή των χωρών εκτός OPEC+, κυρίως των ΗΠΑ, ήταν επίσης κατώτερη των προσδοκιών στην αρχή του τρέχοντος έτους, ενώ φαίνεται να αυξάνεται τώρα κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2022, 100 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα χαμηλότερα από ό,τι αναφέρθηκε στην Έκθεση του ΙΕΑ τον περασμένο μήνα.   

Η προσφορά και οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου συνεχίζουν να μειώνονται. Μέχρι στιγμής τον Απρίλιο, καταγράφεται μία μείωση της ρωσικής πετρελαϊκής παραγωγής κατά περίπου 700 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα. Ο ΙΕΑ εκτιμά ότι οι απώλειες αυτές θα αυξηθούν κατά μέσο όρο σε 1.5 εκατ. βαρέλια την ημέρα για ολόκληρο τον Απρίλιο, καθώς ολοένα και περισσότερα ρωσικά διυλιστήρια περιορίζουν την λειτουργία τους, αρκετοί αγοραστές αποφεύγουν τα ρωσικά βαρέλια και οι ρωσικές αποθήκες γεμίζουν. Από τον Μάιο και μετά, σχεδόν 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα ρωσικής πετρελαϊκής παραγωγής θα μπορούσαν να τεθούν εκτός λόγω των διεθνών κυρώσεων, εκτιμά ο ΙΕΑ.

Ενώ ορισμένοι αγοραστές, κυρίως στην Ασία, αύξησαν τις προμήθειές τους με φθηνότερα ρωσικά βαρέλια, οι παραδοσιακοί πελάτες μειώνουν τις αγορές ρωσικού πετρελαίου. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις αύξησης του όγκου των ρωσικών πωλήσεων προς την Κίνα, όπου τα διυλιστήρια έχουν περιορίσει την λειτουργία τους, καθώς η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και οι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις, έχουν μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου.

Τα αυστηρά lockdown στην Κίνα οδήγησαν τον ΙΕΑ να αναθεωρήσει προς τα κάτω την εκτίμησή του για τη ζήτηση πετρελαίου το 2ο τρίμηνο του 2022, αλλά και για ολόκληρο το τρέχον έτος συνολικά. Ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 260 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα το 2022 στα 99.4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αυξημένη κατά 1.9 εκατ. βαρέλια την ημέρα από το 2021, επισημαίνει ο ΙΕΑ.

Οι χαμηλότερες προσδοκίες της πετρελαϊκής ζήτησης και οι σταθερές αυξήσεις της παραγωγής από τις χώρες μέλη του OPEC+ στη Μέση Ανατολή, μαζί με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες εκτός της συμμαχίας OPEC+, θα πρέπει να επαναφέρουν την πετρελαϊκή αγορά σε ισορροπία. Ωστόσο, οι όποιες προοπτικές επηρεάζονται τελικώς από την αυξημένη αβεβαιότητα, ενώ τα βιομηχανικά αποθέματα του ΟΟΣΑ τον περασμένο Φεβρουάριο συνέχισαν να μειώνονται απότομα και να βρίσκονται 320 εκατ. βαρέλια χαμηλότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας, καταλήγει ο ΙΕΑ.