Ρωσία: Θα Παράγει 10,1 Εκατ. Βαρέλια Πετρελαίου Ημερησίως τον Ιανουάριο - Απορρίπτει τις Κατηγορίες του ΙΕΑ για την Ενεργειακή Κρίση στην Ευρώπη

Ρωσία: Θα Παράγει 10,1 Εκατ. Βαρέλια Πετρελαίου Ημερησίως τον Ιανουάριο - Απορρίπτει τις Κατηγορίες του ΙΕΑ για την Ενεργειακή Κρίση στην Ευρώπη
energia.gr
Σαβ, 15 Ιανουαρίου 2022 - 11:50

Η Ρωσία στο πλαίσιο της συμφωνία του ΟΠΕΚ+ θα παράγει ημερησίως 10,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ, ενώ, παράλληλα, απέρριψε τις κατηγορίες που διατύπωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ ενάντια στη Μόσχα

και τη Gazprom για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. «Ναι, 10,1» (εκ. βαρέλια ημερησίως) δήλωσε ο Νόβακ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του πρακτορείου TASS.

Η Ρωσία συμμετέχει στην συμφωνία του ΟΠΕΚ+ , στο πλαίσιο της οποίας η παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες που συμμετέχουν στην συμμαχία ρυθμίζεται σύμφωνα με την κατάσταση στην αγορά. Από τον Μάιο του 2021 οι χώρες του ΟΠΕΚ+ αποκαθιστούν την παραγωγή πετρελαίου που είχε μειωθεί σημαντικά πριν ένα χρόνο. Από τον Αύγουστο το σχέδιο προβλέπει αύξηση της παραγωγής κατά 400 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 2022, οι χώρες που συμμετέχουν στην συμφωνία ενέκριναν σχέδιο αύξησης της παραγωγής για τον Φεβρουάριο κατά 400 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως.

 «Καμία ευθύνη της Gazprom και της Ρωσίας»

Ούτε η Gazprom ούτε η Ρωσία ευθύνονται για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη,  είχε πει νωρίτερα ο Νόβακ απαντώντας στις δηλώσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).

«Φυσικά εκείνο που με εξέπληξε ήταν η δήλωση του επικεφαλής ενός τέτοιου αξιοσέβαστου οργανισμού όπως ο ΙΕΑ, ο οποίος προσπαθεί να κλείσει τα μάτια στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ευρωπαίοι καταναλωτές. Αναμφίβολα εδώ δεν υπάρχει καμία ευθύνη ούτε της Gazprom, ούτε γενικά της Ρωσίας» δήλωσε ο Νόβακ.

Ο Νόβακ τόνισε ότι την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη επηρέασε ο μακρύς χειμώνας, ο οποίος επέβαλε την απόληψη σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου από τις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου (UGS) στην Ευρώπη. Επιπλέον, η παγκόσμια οικονομία άρχισε να ανακάμπτει ενώ το υγροποιημένο αέριο, κυρίως από τις ΗΠΑ, κατευθύνθηκε στις ασιατικές αγορές, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη Τετάρτη, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι περιορίζει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε μια εποχή «ενισχυμένων γεωπολιτικών εντάσεων», υπονοώντας ότι η Μόσχα έχει προκαλέσει ενεργειακή κρίση για πολιτικούς σκοπούς (βλ. εδώ). 

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ισχυρά στοιχεία στενότητας στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου λόγω της συμπεριφοράς της Ρωσίας», είπε ο Μπιρόλ. «Θα σημειώσω ότι οι σημερινές χαμηλές ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη συμπίπτουν με τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις για την Ουκρανία», ενώ πρόσθεσε: «Η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει τις παραδόσεις στην Ευρώπη κατά τουλάχιστον ένα τρίτο — αυτό είναι το βασικό μήνυμα».

Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι την έλλειψη αερίου στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η Gazprom.