Ο Επικεφαλής του ΙΕΑ Κατηγορεί τη Μόσχα Ότι Περιορίζει τις Προμήθειες Αερίου προς την ΕΕ για Γεωπολιτικούς Λόγους – Βολές Κατά Gazprom

Ο Επικεφαλής του ΙΕΑ Κατηγορεί τη Μόσχα Ότι Περιορίζει τις Προμήθειες Αερίου προς την ΕΕ για Γεωπολιτικούς Λόγους – Βολές Κατά Gazprom
energia.gr
Τετ, 12 Ιανουαρίου 2022 - 16:53

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι περιορίζει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε μια εποχή «ενισχυμένων γεωπολιτικών εντάσεων», υπονοώντας ότι η Μόσχα έχει προκαλέσει μια ενεργειακή κρίση για πολιτικούς σκοπούς. Συγκεκριμένα, ο Φατίχ Μπιρόλ δήλωσε σήμερα ότι ο ΙΕΑ, ο οποίος εκπροσωπεί πολλές μεγάλες χώρες που καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα, πιστεύει ότι η Ρωσία συγκρατεί τουλάχιστον το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που θα μπορούσε να στείλει στην Ευρώπη, ενώ αποστραγγίζει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης που ελέγχονται από τη Ρωσία στην Γηραιά Ήπειρο για να ενισχύσει την εντύπωση σφιχτών προμηθειών

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ισχυρά στοιχεία στενότητας στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου λόγω της συμπεριφοράς της Ρωσίας», είπε ο Μπιρόλ. «Θα σημειώσω ότι οι σημερινές χαμηλές ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη συμπίπτουν με τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις για την Ουκρανία», ενώ πρόσθεσε: «Η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει τις παραδόσεις στην Ευρώπη κατά τουλάχιστον ένα τρίτο — αυτό είναι το βασικό μήνυμα». 

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, είναι η πρώτη φορά που ο Φατίχ Μπιρόλ στρέφεται τόσο ξεκάθαρα εναντίον της Ρωσίας στην διάρκεια της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης. Τα σχόλιά του έρχονται σε μία στιγμή κατά την οποία τα νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη προετοιμάζονται για απότομες αυξήσεις στους λογαριασμούς τους μετά την εκτίναξη των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ.

Από την πλευρά της, η Μόσχα επιμένει εδώ και καιρό ότι έχει εκπληρώσει όλες τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ωστόσο κατηγορείται από πολιτικούς και αναλυτές ότι έχει περιορίσει τις προμήθειες από πέρυσι μειώνοντας δραστικά τις πωλήσεις spot που κάποτε ήταν άμεσα διαθέσιμες.

Και ενώ σοβεί η ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Μόσχας για το Ουκρανικό, αυτή την εβδομάδα αναμένεται να διεξαχθεί ψηφοφορία στη Γερουσία των ΗΠΑ σχετικά με την προτεινόμενη νομοθεσία για την επιβολή κυρώσεων στον Nord Stream 2.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΙΕΑ τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, πρέπει να προετοιμαστούν για μελλοντικές κρίσεις εξασφαλίζοντας επιπλέον αποθήκευση φυσικού αερίου για να βοηθήσουν να χαλαρώσει η επιρροή οποιασδήποτε χώρας στην αγορά σε περιόδους πίεσης. Μάλιστα, υπογράμμισε τον ρόλο της Gazprom στη μείωση του όγκου του φυσικού αερίου στην αποθήκευση σε εγκαταστάσεις που ελέγχει εντός της ΕΕ.

«Όσον αφορά την αποθήκευση, το τρέχον έλλειμμα αποθήκευσης στην ΕΕ, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Gazprom», είπε ο Φατίχ Μπιρόλ, επισημαίνοντας ότι η συνολική αποθήκευση είναι περίπου στο 50 τοις εκατό της χωρητικότητας σε σύγκριση με το 70 τοις εκατό που παρατηρείται συνήθως τον Ιανουάριο.

«Τα χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης στις εγκαταστάσεις της εταιρείας που βρίσκονται στο έδαφος της ΕΕ αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του ελλείμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρόλο που η αποθήκευση της Gazprom αντιπροσωπεύει μόνο το 10 τοις εκατό της συνολικής χωρητικότητας αποθήκευσης της ΕΕ», πρόσθεσε.