Η «Έκθεση Προόδου» των Ενεργειακών Αποκρατικοποιήσεων

Η «Έκθεση Προόδου» των Ενεργειακών Αποκρατικοποιήσεων
της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου*
Τετ, 17 Νοεμβρίου 2021 - 12:23

Την πρόοδο στις αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ Υποδομών -που βαίνει προς ολοκλήρωση το αμέσως επόμενο διάστημα με τη μεταβίβαση των μετοχών στην Italgas- και της ΔΕΗ (αφού μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου μειώθηκε το ποσοστό του Δημοσίου στην εισηγμένη) καταγράφει το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, που δημοσιοποιήθηκε χθες

 

μετά την έγκρισή του από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα πιστοποιεί την εμπλοκή στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, επιβεβαιώνει την προσδοκία για υποβολή δεσμευτικών προσφορών έως τον Ιούνιο του 2022 για την πολύπαθη Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας και μεταθέτει στο… απώτερο μέλλον τις όποιες αποφάσεις για την περαιτέρω μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, καθώς προτεραιότητα έχει το σχέδιο στρατηγικού μετασχηματισμού του ομίλου που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ειδικότερα:

ΔΕΗ: Το «dilution» του ποσοστού 17% που κατείχε το ΤΑΙΠΕΔ στη ΔΕΗ επιτεύχθηκε μέσω της διαδικασίας της ΑΜΚ του 1,35 δισ. ευρώ της ΔΕΗ, καθώς η Γενική Συνέλευση της εισηγμένης ενέκρινε την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετοχών, συμπεριλαμβανομένου και του ΤΑΙΠΕΔ. Η ΑΜΚ ολοκληρώνεται τυπικά σήμερα, με την έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

ΕΛΠΕ: Το ΤΑΙΠΕΔ αξιολογεί «εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης» για το ποσοστό 35,5% που κατέχει στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, σενάρια που θα αποκρυσταλλωθούν μετά την ολοκλήρωση διαδικασίας αναδιοργάνωσης του ομίλου, που θα αποκτήσει στις αρχές του 2022 νέα εταιρική δομή και ταυτότητα, που θα σηματοδοτεί την αυξημένη έμφαση στην πράσινη ενέργεια.

ΔΕΠΑ Υποδομών: H υπογραφή της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ (που κατέχουν το 65% και 35% της ΔΕΠΑ Υποδομών αντίστοιχα) και της Italgas είναι το επόμενο -τυπικό- ορόσημο στην ιδιωτικοποίηση, που ουσιαστικά έκλεισε στις αρχές Σεπτεμβρίου, με την κατακύρωση του ιταλικού ομίλου ως πλειοδότη. Προηγείται η έγκριση της συμφωνίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο όπου έχει κατατεθεί ο φάκελος του έργου. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2022, με τη λήψη των εγκρίσεων από τις εποπτικές αρχές.

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Σε «καταστολή» παραμένει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, για την οποία έξι σχήματα είχαν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον πέρυσι. Η φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών αναστέλλεται έως το τέλος του έτους, οπότε το ΤΑΙΠΕΔ θα ενημερώσει τους προεπιλεγέντες επενδυτές για τα επόμενα στάδια του διαγωνισμού και το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα. Στην πραγματικότητα, το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει διάφορες εναλλακτικές για να υπερβεί τον σκόπελο της νομικής διαμάχης με την ELFE (για τον τρόπο τιμολόγησης του φυσικού αερίου), χωρίς να είναι σαφές πώς θα προχωρήσει. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο και από το γεγονός ότι μεσούσης της ενεργειακής κρίσης, η ΔΕΠΑ Εμπορίας αξιοποιείται ως εργαλείο άσκησης κοινωνικής πολιτικής από την κυβέρνηση, με την παροχή έκπτωσης 15% στους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου. Πάντως, η διοίκηση των ΕΛΠΕ (που κατέχουν το 35% και διεκδικούν και το υπόλοιπο 65% μέσω του διαγωνισμού) άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζει σενάρια απεμπλοκής από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, στο πλαίσιο «αποφυγής συγκρούσεων συμφερόντων εντός του ομίλου», όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης.

«Το σχέδιο ήταν να πωληθεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας μέσα στο 2021, που δεν πρόκειται να συμβεί. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε μία από τις επενδύσεις/δραστηριότητές μας στον κλάδο ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, δεν μπορούμε να τρέχουμε δύο εταιρείες με το ίδιο χαρτοφυλάκιο» δήλωσε ο κ. Σιάμισιης την περασμένη εβδομάδα.

Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Καβάλας

Το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ τοποθετεί την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Καβάλας έως τον Ιούνιο του 2022. Στη Β’ Φάση του διαγωνισμού έχουν προκριθεί τα σχήματα ΔΕΣΦΑ-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Energean που αντλούν από το φθινόπωρο τεχνικά και χρηματοοικονομικά στοιχεία από το Virtual Data Room. Παραμένει μια βασική εκκρεμότητα, η έκδοση της τελικής απόφασης της ΡΑΕ -κατόπιν σχετικής συνεννόησης με τον ΔΕΣΦΑ υπό την ιδιότητα του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου- για την αποσαφήνιση του τελικού ρυθμιστικού πλαισίου υποστήριξης της επένδυσης, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς προσπαθεί να «ξεμπλοκάρει» τη διαδικασία, εν μέσω διαφορετικών εκτιμήσεων για τη βιωσιμότητα του project και τα συνοδά έργα που θα εξυπηρετούν την υποδομή, αλλά και επιφυλάξεων για τη σκοπιμότητα υλοποίησης του έργου στο τρέχον περιβάλλον τιμών-ρεκόρ φυσικού αερίου. Είναι πάντως κοινώς παραδεκτό ότι εάν η επένδυση αυτή είχε πραγματοποιηθεί πριν από την ενεργειακή κρίση, θα μπορούσε να είχε συνεισφέρει στην αντιμετώπισή της και στην εξομάλυνση των τιμών του φυσικού αερίου.

*(Από τη Ναυτεμπορική)