Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου παραμένει «σφιχτή», αλλά μια ανάπαυλα από το ράλι των τιμών θα μπορούσε να βρίσκεται στον ορίζοντα. Σε αντίθεση με τα όσα ειπώθηκαν στη Διάσκεψη Κορυφής για την κλιματική αλλαγή (COP26) στη Γλασκώβη, αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι η ζήτηση μειώνεται, αλλά μάλλον λόγω της αυξανόμενης προσφοράς πετρελαίου, επισημαίνει στην τελευταία μηνιαία Έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία αναφέρεται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και δημοσιεύτηκε χθες (16/11). Μετά από άλλη μια έντονη πτώση των πετρελαϊκών αποθεμάτων τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι τιμές αναφοράς του αργού πετρελαίου

 

αυξήθηκαν κατά $9 το βαρέλι σε νέα υψηλά πάνω από τα $86 το βαρέλι για το Brent, το διεθνές benchmark, και τα $84 το βαρέλι για το αμερικάνικο WTI. Ωστόσο, τα προκαταρκτικά δεδομένα των μεταβολών των πετρελαϊκών αποθεμάτων τον Οκτώβριο δείχνουν ότι η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί.

Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου ήδη αυξάνεται. Τον Οκτώβριο, η πετρελαϊκή προσφορά εκτινάχθηκε κατά 1.4 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 97.7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με την ανάκαμψη των ΗΠΑ μετά τον τυφώνα Ida να αντιπροσωπεύει το ήμισυ της αύξησης. Ο ΙΕΑ αναμένει περαιτέρω ώθηση κατά 1.5 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, ενώ σημειώνεται ότι ο OPEC+ αποφάσισε να διατηρήσει σταθερή την πετρελαϊκή παραγωγή στις αρχές Νοεμβρίου, αυξάνοντάς την κατά 400 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, αψηφώντας την πίεση των ΗΠΑ για υψηλότερη αύξηση της παραγωγής.

Επίσης, ο ΙΕΑ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την πετρελαϊκή παραγωγή των ΗΠΑ κατά 300 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα για το 4ο τρίμηνο του 2021 και κατά 200 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο το 2022, καθώς οι τρέχουσες τιμές παρέχουν ισχυρό κίνητρο για την τόνωση της δραστηριότητας. Οι ΗΠΑ πρόκειται να αντιπροσωπεύουν το 60% των κερδών από την πετρελαϊκή προσφορά των χωρών εκτός του OPEC+ το 2022, που τώρα προβλέπεται στα 1.9 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ακόμη και έτσι, οι ΗΠΑ δεν θα επιστρέψουν στα ποσοστά προ κορωνοϊού μέχρι το τέλος του 2022.  

Αυτή η αύξηση θα βοηθήσει με κάποιο τρόπο να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση, η οποία συνεχίζει να ανακάμπτει από την καταγεγραμμένη ύφεση λόγω κορωνοϊού το 2020. Η δραστηριότητα των διυλιστηρίων πλέον αυξάνεται μετά τη συντήρηση του φθινοπώρου, ενώ η ζήτηση των τελικών χρηστών βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ενισχυθεί περαιτέρω, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες ανοίγουν τα σύνορά τους, τα επίπεδα κινητικότητας αυξάνονται διαρκώς και οι εκστρατείες εμβολιασμού επιταχύνονται. Ωστόσο, οι νέες εστίες κορωνοϊού, οι οποίες εμφανίζονται στο βόρειο ημισφαίριο, η ελαφρώς ασθενέστερη βιομηχανική δραστηριότητα και οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου αναμένεται να μετριάσουν τα κέρδη, αφήνοντας την πρόβλεψη του ΙΕΑ για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη από την Έκθεση του προηγούμενου μήνα στα 5.5 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το 2021 και στα 3.4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2022.