Αυξήσεις από 30% έως 170% στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφονται το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με καταγγελίες καταναλωτών στην ΕΚΠΟΙΖΩ, καθώς οι υψηλές χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος μετακυλίονται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσω των «ρητρών αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας». Την ίδια στιγμή, ισχυρά αυξητική τάση καταγράφουν και οι καταγγελίες για αδιαφάνεια και ελλιπή ενημέρωση των καταναλωτών για τις ρήτρες στις καταναλωτικές οργανώσεις, τον Συνήγορο του Καταναλωτή και τη Γενική Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε χθεσινή ημερίδα της ΕΚΠΟΙΖΩ υπό την αιγίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, με φόντο τη συνεχιζόμενη «υπερπτήση» των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού -που όπως όλα δείχνουν θα κλείσουν τον Οκτώβριο κοντά στα επίπεδα των 200 ευρώ/MWh από 134 ευρώ/MWh τον Σεπτέμβριο-, αλλά και τις πρωτοβουλίες της ΡΑΕ για ενίσχυση της διαφάνειας στους λογαριασμούς και κατηγοριοποίηση των τιμολογίων ρεύματος ανάλογα με τον βαθμό κινδύνου που ενσωματώνουν.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, καθ. Αθανάσιος Δαγούμας, αυτή τη στιγμή στην αγορά διατίθενται 249 τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και 84 φυσικού αερίου, που σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός είναι έντονος αλλά και η σύγκριση δύσκολη για τους καταναλωτές. Ο ίδιος τόνισε ότι τον Νοέμβριο θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση για την τυποποίηση του εντύπου λογαριασμού ρεύματος και της προσυμβατικής ενημέρωσης και θα προχωρήσει η κατηγοριοποίηση των τιμολογίων (με εφαρμογή από 1.1.2022) ανάλογα με τον βαθμό κινδύνου που αναλαμβάνει ο καταναλωτής: Τα σταθερά τιμολόγια θα προσδιορίζονται ως «μηδενικού κινδύνου», τα κυμαινόμενα τιμολόγια με όριο προσαύξησης ως «οριοθετημένου κινδύνου» και τα κυμαινόμενα χωρίς όριο προσαύξησης ως «υψηλού κινδύνου».

Εκπρόσωποι των προμηθευτών μιλώντας στην ίδια εκδήλωση εξέφρασαν ενστάσεις για την πρωτοβουλία, αναφέροντας ότι σε βάθος χρόνου (και εφόσον μειωθούν οι χονδρεμπορικές τιμές) τα σταθερά τιμολόγια θα οδηγήσουν σε επιβάρυνση των καταναλωτών σε σχέση με τις χρεώσεις που θα πλήρωναν αν παρακολουθούσαν τις διακυμάνσεις της αγοράς. Τάχθηκαν δε υπέρ της διατήρησης της κατηγοριοποίησης που ισχύει σήμερα, δηλαδή σταθερά τιμολόγια ή με ρήτρα αναπροσαρμογής.

Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «βιώνουμε μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση που έχει οδηγήσει σε υπέρογκες αυξήσεις, κάτι που όλοι αντιλαμβανόμαστε, καθώς λαμβάνουμε τους λογαριασμούς. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εξαπλασιαστεί με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί και η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία κάποιες ημέρες τον Οκτώβριο ήταν 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τον Ιανουάριο ήταν 51 ευρώ».

Διασπασμένη η Ε.Ε.

Σε νέα αντιπαράθεση οδηγείται η Ε.Ε., αυτή τη φορά στο ενεργειακό μέτωπο, καθώς εννέα χώρες συνασπίζονται και δηλώνουν την αντίθεσή τους στη μεταρρύθμιση της κοινοτικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εν όψει της σημερινής έκτακτης συνάντησης των υπουργών Ενέργειας όπου θα συζητήσουν το θέμα της ανόδου των τιμών.

Οι τιμές φυσικού αερίου και ενέργειας εκτινάχθηκαν σε ύψη ρεκόρ και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ωθώντας κάποιες χώρες, με επικεφαλής την Ισπανία και τη Γαλλία, να ζητήσουν από τις Βρυξέλλες να επανασχεδιάσει τους κανόνες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η πρότασή τους δεν βρίσκει πρόθυμες τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., καθώς Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Ιρλανδία, Εσθονία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Λετονία και Ολλανδία εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν στο οποίο υπογραμμίζουν, σύμφωνα με το Reuters, ότι «δεν μπορούν να υποστηρίξουν οιοδήποτε μέτρο που έρχεται σε σύγκρουση με την κοινοτική αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας»

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. συναντώνται σήμερα για να εξετάσουν τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")