Στροφή στην πυρηνική ενέργεια εξαγγέλλει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ανακοινώνοντας χθες ένα φιλόδοξο σχέδιο για επενδύσεις 30 δισ. ευρώ με στόχο την απεξάρτηση της Γαλλίας από τον άνθρακα. Οι εξαγγελίες Μακρόν έχουν πάντως προεκλογικό άρωμα εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2022, με την ενεργειακή κρίση να χρησιμοποιείται ως έναυσμα για την αναβίωση των γαλλικών πυρηνικών φιλοδοξιών.

Ο Μακρόν δήλωσε πως επιθυμεί η Γαλλία να καταστεί ηγέτιδα δύναμη στο πράσινο υδρογόνο έως το 2030, ανακοινώνοντας παράλληλα την κατασκευή αεροσκαφών με χαμηλούς ρύπους και μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων. Ο Γάλλος πρόεδρος βάφτισε τον οδικό του χάρτη «Γαλλία 2030», υποστηρίζοντας πως το επενδυτικό του πρόγραμμα εξασφαλίζει την «απανθρακοποίηση» της γαλλικής βιομηχανίας και κομίζει την καινοτομία και την παραγωγή σε σημαντικούς τομείς, από τα αυτοκίνητα έως τα βιοφάρμακα και τους ημιαγωγούς. Η επιλογή του να ανακοινώσει το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές και εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που μαστίζει την Ευρώπη, δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης αλλά και περιβαλλοντικών οργανώσεων όπως η Greenpeace.

Ο Μακρόν δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του για πρόεδρος, κάτι το οποίο θεωρείται σχεδόν βέβαιο, με αυξημένες πιθανότητες να βρεθεί στον δεύτερο γύρο αντιμέτωπος με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, αν όχι τον ανατέλλοντα αστέρα της γαλλικής ακροδεξιάς Ερίκ Ζεμούρ.

Επικαλούμενος την αρχική έλλειψη προστατευτικών μασκών προσώπου όταν ξέσπασε η πανδημία του Covid-19, ο Μακρόν είπε πως η κρίση έδειξε, από τη μια πλευρά, πόσο πραγματικά ευάλωτοι είμαστε όλοι και, από την άλλη, πόσο κρίσιμης σημασίας είναι η εγχώρια καινοτομία και βιομηχανική παραγωγή.

«Πρέπει να ανοικοδομήσουμε το πλαίσιο για την παραγωγική ανεξαρτησία της Γαλλίας και της Ευρώπης» ανέφερε και πρόσθεσε πως η καινοτομία θα είναι κλειδί εν μέσω του παγκόσμιου ανταγωνισμού για την ηγεσία και την πρόσβαση σε πρώτες ύλες. «Ο νικητής τα παίρνει όλα».

Το επενδυτικό πακέτο των 30 δισ. ευρώ προστίθεται σε ένα σχέδιο 100 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη της οικονομίας που ανακοινώθηκε πέρυσι προκειμένου η Γαλλία να αντεπεξέλθει στην πανδημία του κορονοϊού και ένα μεγάλο μέρος του κατευθύνθηκε στην προώθηση πιο πράσινων ενεργειακών πολιτικών.

Επιπλέον των δημόσιων επενδύσεων ύψους 30 δισ. ευρώ, η γαλλική τράπεζα δημοσίων επενδύσεων Bpifrance θα επενδύσει 4 δισ. ευρώ σε startups επιχειρήσεις.

*(Από τη Ναυτεμπορική)