Συμπαραγωγή: η πλέον αποτελεσματική και αποδοτική μορφή ηλεκτροπαραγωγής & παραγωγής θερμότητας και βασικός παράγοντας προστασίας του περιβάλλοντος

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης διοργάνωσε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΕΣΣΗΘ) στις 19 Φεβρουαρίου 2008, όπου συζητήθηκαν βασικά θέματα για την προώθηση της συμπαραγωγής στην Ελλάδα, τα προβλήματα και οι διοικητικές αντιξοότητες που συναντούν οι έλληνες επενδυτές συμπαραγωγοί.
Πεμ, 21 Φεβρουαρίου 2008 - 05:10

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης διοργάνωσε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΕΣΣΗΘ) στις 19 Φεβρουαρίου 2008, όπου συζητήθηκαν βασικά θέματα για την προώθηση της συμπαραγωγής στην Ελλάδα, τα προβλήματα και οι διοικητικές αντιξοότητες που συναντούν οι έλληνες επενδυτές συμπαραγωγοί.

Στη συνάντηση αυτή, όπου επίσημοι προσκεκλημένοι ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΝ κ. Κ. Μουσουρούλης και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της COGEN Europe (Ευρωπαϊκός Σύνδέσμος για την προώθηση της Συμπαραγωγής) Dr Fiona Riddoch, δόθηκε έμφαση στην ενσωμάτωση της Οδηγίας 2004/8/ΕΚ για την προώθηση της Συμπαραγωγής, στη συμβολή της συμπαραγωγής στα θέματα περιορισμού των εκπομπών αερίων ρύπων και της κλιματικής αλλαγής καθώς και στις τρέχουσες διεθνείς τιμές φυσικού αερίου και τις συνέπειες σε αυτή τη φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας.

Η συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας είναι μία παραγωγική διαδικασία η οποία εξοικονομεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας και μειώνει σημαντικά τους αέριους ρύπους. Για τους λόγους αυτούς σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση προωθείται ως μία από τις σημαντικότερες τεχνολογίες κυρίως μέσα από το νέο προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο για την κλιματική αλλαγή, με την εφαρμογή σημαντικών κινήτρων για τους επενδυτές. Στην Ελλάδα δεν έχει ενσωματωθεί ακόμα η Οδηγία 2004/8/ΕΚ για την προώθησή της με αποτέλεσμα να συναντώνται ακόμα σημαντικά διοικητικά εμπόδια στις επενδύσεις, και αυτό απετέλεσε αντικείμενο της συνάντησης.

H Dr Riddoch, έκανε εκτενή παρουσίαση της Οδηγίας 2004/8/ΕΚ, των κινήτρων τα οποία θεσπίζει και των νέων πρωτοβουλιών για την επέκτασή τους από τα κράτη μέλη. Σήμερα η εγκατεστημένη ισχύς μονάδων συμπαραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται σε 81.000 Μεγαβάτ ηλεκτρικής ισχύος, περίπου το 10% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος. Σε όλες τις χώρες δίνονται σημαντικά κίνητρα, επεσήμανε η Dr Riddoch, και οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες είναι κατανεμόμενες. Παρουσίασε, ως παράδειγμα, τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Γερμανίας η οποία θεσπίζει κίνητρα που ανέρχονται σε 375 εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο ώστε να διπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ από την Συμπαραγωγή. Η Συμπαραγωγή πρoκρίνεται και προωθείται σε όλη την Ευρώπη διότι αποτελεί τον πλέον ενεργειακά αποδοτικό τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα να εξοικονομείται πρωτογενής ενέργεια και να μειώνεται σημαντικά το συνολικό κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού συστήματος. Η εξοικονόμιση ενέργειας αποτελεί πρωταρχικό στόχο των Κρατών μελών, επεσήμανε η Dr Riddoch, και είναι γνωστό σε όλη την Ευρώπη ότι δεν πρόκειται να επιτευχθούν οι στόχοι για τις Ανανεώσιμες πηγές αν πρώτα δεν επιτευχθούν οι στόχοι για την εξοικονόμηση ενέργειας. Τέλος έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα περιορισμού των διοικητικών εμποδίων προκειμένου να πραγματοποιηθούν νέες επενδύσεις σε συστήματα Συμπαραγωγής με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Από πλευράς Υπουργείου Ανάπτυξης επισημάνθηκε ότι η εφαρμογή της Οδηγίας 2004/8/ΕΚ πράγματι θα συμβάλλει στην αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, στον περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης καθώς και σε σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή. Επίσης υπογραμμίστηκε ότι η προώθηση της Συμπαραγωγής θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην Ελλάδα στον τομέα των επενδύσεων, ελάττωση του ρίσκου μπλακ-άουτ στο εθνικό ενεργειακό σύστημα καθώς και βελτιωμένες ενεργειακές υπηρεσίες στους καταναλωτές.

Ο καθηγητής του ΕΜΠ κύριος Φραγκόπουλος αναφέρθηκε στις ποικίλες και σημαντικές τεχνολογικές δυνατότητες της Συμπαραγωγής καθώς και στην αναγκαιότητα περαιτέρω ανάπτυξης και μείωσης του κόστους των τεχνολογιών αυτών.
Στη συνάντηση στρογγυλής τραπέζης προσκλήθηκαν τα Μέλη του ΔΣ του ΕΣΣΗΘ, και εκπρόσωποι του ΥΠΑΝ, του ΥΠΕΧΩΔΕ, του ΣΕΕΣ, της ΡΑΕ, της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ, του ΔΕΣΜΗΕ, του ΚΑΠΕ και του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης.

Η Dr Riddoch, με την ευκαιρία της συμμετοχής της στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και της επισκέψεώς της στην Ελλάδα, επισκέφθηκε διάφορους Φορείς μεταξύ των οποίων και τη ΡΑΕ με σκοπό την προώθηση των επενδύσεων σε μονάδες συμπαραγωγής.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr