(updated: 17:13) Στα 112,81 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώθηκε η τιμή ρεύματος στην αγορά Επόμενης Ημέρας για την Παρασκευή. Η μέγιστη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου ανήλθε στα 130,10 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η ελάχιστη στα 87,75 ευρώ η μεγαβατώρα. Ακόμη, η συνολική ζήτηση έφθασε στις 379,03 γιγαβατώρες, ήτοι, μειωμένη σε ποσοστό 2% από χθες

ενώ στο ενεργειακό μείγμα το φυσικό αέριο κυριάρχησε και αυτή τη φορά, με μερίδιο 45%, ακολούθησαν οι ΑΠΕ με σημαντική άνοδο και με μερίδιο 31%, οι λιγνίτες με υποχώρηση στο 11%, οι εισαγωγές με 7% και τέλος τα υδροηλεκτρικά με μερίδιο 6%. Θυμίζουμε ότι χθες, η τιμή αγοράς της επόμενης ημέρας σημείωσε άνοδο της τάξης του 8% και διαμορφώθηκε στα 151,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τη μέγιστη τιμή να φθάνει στα 200 ευρώ και την ελάχιστη στα 104,21 ευρώ η μεγαβατώρα. 

Η ραγδαία αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος και η συνακόλουθη έντονη αστάθεια στην αγορά επόμενης ημέρας, με αφορμή τον καύσωνα, τις υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα να μειωθεί το ΕΤΜΕΑΡ, όπως προτείνουν εσχάτως, κύκλοι της αγοράς. Η διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της χονδρικής ρεύματος έως τουλάχιστον το τέλος  του έτους σημαίνει πως οι τιμές μετακυλίονται, μέσω των ρητρών οριακής τιμής από όλους τους Παρόχους, αλλά και από την ΔΕΗ, στους τελικούς καταναλωτές.

(Φορτίο Συστήματος, Πέμπτη 12/8. Πηγή: ΑΔΜΗΕ) 

(Μερίδιο ηλεκτροπαραγωγής ανά καύσιμο & ισοζύγιο διασυνδέσεων. Πηγή: ΑΔΜΗΕ)

Όπως εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι, η αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος μειώνει το έλλειμα του λογαριασμού επιδότησης των ΑΠΕ στον οποίο συνεισφέρουν οι καταναλωτές μέσω της πληρωμής του ΕΤΜΕΑΡ (ανέρχεται σε 0,017 ευρώ η  κιλοβατώρα, συν ΦΠΑ). Υπ΄αυτή την έννοια, το πλεόνασμα θα μπορούσε να διαμοιραστεί στους καταναλωτές

Προς το παρόν, οι αρμόδιοι φορείς έχουν άλλες προτεραιότητες, με τον ΑΔΜΗΕ να φέρεται να προκρίνει, επίσημα, την παράταση των ωρών λειτουργίας της λιγνιτικής μονάδας «Μεγαλόπολη 3» μέσω ειδικής νομοθετικής ρύθμισης από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Πρόκειται για τη μονάδα που επιστρατεύτηκε στο αποκορύφωμα του καύσωνα, την προηγούμενη εβδομάδα, ύστερα από μακρά παραμονή σε ψυχρή εφεδρεία (από τον περασμένο Δεκέμβριο), προκειμένου να συμβάλει στην εξισορρόπηση των ηλεκτρικών φορτίων και να καλύψει την αυξημένη ζήτηση. Η μονάδα εξάντλησε το όριο λειτουργίας της χωρίς αποθείωση, την Κυριακή που μς πέρασε.

Όμως, προκειμένου να συνεχίσει να παρέχει κάλυψη φορτίων και ζήτησης για το κρίσιμο διάστημα έως τα μέσα Σεπτεμβρίου,απαιτείται το ΥΠΕΝ να καθορίσει το ρυθμιστικό πλαίσιο υπό το οποίο θα λειτουργεί.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του 2019, η διάρκεια λειτουργίας της μονάδας με το συγκρότημα αποθείωσης εκτός λειτουργίας, έχει ανώτατο όριο τις 120 ώρες ετησίως. Σε κάθε περίπτωση καθίσταται πρόδηλο πως η τελική απόφαση σε επίπεδο ΥΠΕΝ θα εξαρτηθεί από το πόσο ανθεκτικό θα παραμείνει το συστήματος στις επόμενες εβδομάδες.