Σειρά νομοθετημάτων, αλλά και δευτερογενούς δικαίου αποφάσεων, επτά τον αριθμό (αποθήκευση, ΑΠΕ, υπεράκτια αιολικά, ενεργειακή απόδοση, πράσινα διμερή συμβόλαια, αναθεώρηση «Εξοικονομώ», Μόνιμος Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος), προωθεί το επόμενο εξάμηνο το υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς, ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο για την υλοποίηση πολλών και μεγάλων επενδύσεων στους τομείς της πράσινης ενέργειας, της αποθήκευσης και της ενεργειακής αποδοτικότητας

Υπενθυμίζεται ότι χτες, μιλώντας στο 5ο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ που διοργάνωσε, ψηφιακά, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας σημείωσε ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει επενδύσεις τουλάχιστον 44 δισ. ευρώ έως το 2030, ενώ πάνω από 1/3 των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρησιμοποιηθεί για πράσινες δράσεις.

«Στις ΑΠΕ θα οι επενδύσεις θα φτάσουν τα 9 δισ. ευρώ, 10 δισ. θα πάνε για δίκτυα μεταφοράς ενέργειας και μεταξύ αυτών για τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση της διανομής με έξυπνους μετρητές. Θα εγκαταστήσουμε πάνω από 5 εκατ. μετρητές κι έτσι θα πετύχουμε τη μετάβαση», τόνισε ο κ. Σκρέκας και σημείωσε ότι προβλέπονται επενδύσεις 1 δισ. για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας «για να πετύχουμε μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ», καθώς ο στόχος είναι το 2030 να συμμετέχουν στο ενεργειακό μίγμα σε ποσοστό 67%. Μάλιστα το ΥΠΕΝ, όπως ανέφερε, θα αξιοποιήσει 450 εκατ. ευρώ για σχετικές επενδύσεις στην αποθήκευση.

Να σημειωθεί ότι ήδη τρέχει η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως ανέφερε η γ.γ. Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου -μιλώντας τις προηγούμενες μέρες σε εκδήλωση του ETIP Wind για την αιολική ενέργεια-, λόγω των νέων πιο φιλόδοξων στόχων της Ε.Ε. έχει ξεκινήσει η διαδικασία επικαιροποίησης.

Τα νομοθετήματα

Πέρα από το ΕΣΕΚ που αφορά τη στρατηγική και τις συνολικές στοχεύσεις, για να προωθηθούν οι επενδύσεις, πολλές από τις οποίες είναι σε νέους και καινοτόμους τομείς, απαιτούνται προσαρμογές στο νομοθετικό πλαίσιο. Έτσι, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, «έως το τέλος Οκτωβρίου θα είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση».

Σημειώνεται ότι ήδη ειδική επιτροπή επεξεργάζεται το όλο σχέδιο, που αναμένεται εντός του μήνα να παρουσιαστεί στην πολιτική ηγεσία, στη ΡΑΕ, στους Διαχειριστές, στο Χρηματιστήριο Ενέργειας κ.λπ. Με βάση εκτιμήσεις, έως το τέλος Ιουνίου η πρόταση για το συνολικό πλαίσιο θα δοθεί σε διαβούλευση και με τους φορείς της αγοράς, που ήδη βέβαια έχουν συνεισφέρει σε ιδέες κατά τις εργασίες της επιτροπής. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, θα προβλέπει τον τρόπο αδειοδότησης, συμμετοχής στην αγορά και τους μηχανισμούς ισχύος. Παράλληλα θα καθορίζει την τυπολογία έργων αποθήκευσης (εάν δηλαδή συνδυάζονται με σταθμούς ΑΠΕ ή όχι).

Υπεράκτια αιολικά - ΑΠΕ

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Ελληνογερμανικό Φόρουμ ο υπουργός ΠΕΝ, επίσης το επόμενο διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί η νομοθετική πρωτοβουλία για το θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ενώ άμεσα ολοκληρώνουμε την περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για έργα ΑΠΕ. Να σημειωθεί ότι οι εκκρεμότητες είναι πολλές και αφορούν π.χ. τη χωροθέτηση, αδειοδότηση, διασύνδεση με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ, τον τρόπο αποζημίωσης των επενδυτών, ενώ στην όλη προσπάθεια εμπλέκονται πολλά υπουργεία και φορείς.

Με βάση αναφορές της πολιτικής ηγεσίας, στο πρώτο εξάμηνο θα έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, προκειμένου να δρομολογηθούν και στην Ελλάδα οι πρώτες επενδύσεις του είδους. Σε σχέση με τις ΑΠΕ, πριν από την προώθηση θεσμοθέτησης του νέου πλαισίου των διαγωνιστικών διαδικασιών για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την περίοδο 2021-2024 αναμένεται και η σχετική γνωμοδότηση της Κομισιόν, όπως αναφέρθηκε μετά την πρόσφατη συνάντηση του κ. Σκρέκα με την αντιπρόεδρο της Ε.Ε. και αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Στο μεταξύ, αναμένεται και η γνωμοδότηση για τη σύσταση πλαισίου ενίσχυσης των διμερών συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (PPAs) μεταξύ παραγωγών και ενεργοβόρων βιομηχανικών καταναλωτών.

Ενεργειακή απόδοση

Επίσης άμεσα, με βάση πληροφορίες, αναμένεται να περάσει από τη Βουλή και το σχέδιο νόμου για την Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 σχετικά με την τροποποίηση της οδηγίας 2012/27/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση. Το ν/σχ. είχε τεθεί από πέρυσι τον Νοέμβριο σε διαβούλευση και εξετάζεται ακόμη και η ένταξή του σε νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ που ήδη έχει δρομολογηθεί, όπως αυτή για τα απόβλητα. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι όπως έχει αναφερθεί εντός του εξαμήνου θα έχει υποβληθεί και η πρόταση για τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος (CRM), ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν επενδύσεις σε νέες μονάδες φυσικού αερίου.

«Εξοικονομώ»

Σε σχέση με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», αναμένεται στα τέλη του καλοκαιριού το δεύτερο πρόγραμμα, ενώ εν τω μεταξύ πρέπει, με βάση τις εξαγγελίες, να αναθεωρηθεί το όλο πλαίσιο κριτηρίων, όπου θα προτάσσεται πλέον η παλαιότητα του κτηρίου, ο βαθμός αναβάθμισης και πόσοι μένουν μέσα στο σπίτι. «Θα υπάρχει προτεραιοποίηση και επιλαχόντες», είχε αναφέρει σε δηλώσεις του στο παρελθόν ο κ. Σκρέκας, που παράλληλα είχε σημειώσει ότι «τον Ιούνιο υπολογίζεται να προδημοσιευτούν τα κριτήρια και μέχρι τέλος Αυγούστου θέλουμε να είναι στον αέρα η πλατφόρμα».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")