Μια σημαντική επένδυση στην τεχνολογία υδρογόνου, ενταγμένη στιςανάγκες της βιομηχανικής περιοχής του Βόλου, με στόχο να συμβάλει στην ενεργειακή μετάβαση σχεδιάζει ο ιταλικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός της Enel, ο οποίος, μέσω της θυγατρικής του στις ΑΠΕ,  Enel Green Power, προωθείτο έργο Green Hydrogen-NEMO project, που αφορά στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Το πράσινο υδρογόνο θα παράγεται από αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα που αναπτύσσει η εταιρεία και η χρήση του θα είναι για βιομηχανική χρήση. Το γεγονός ότι ο ηλεκτρολύτης θα βρίσκεται στον χώρο της βιομηχανικής περιοχής μειώνει σημαντικά την τελική τιμή του καυσίμου, κυρίως λόγω απουσίας εξόδων μεταφοράς. 0 ηλεκτρολύτης έχει υπολογιστεί στο μέγεθος των 100 MW σε έξι συστοιχίες και το έργο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2025 και θα έχει 15ετή διάρκεια ζωής.

Πάντως, όπως διαφάνηκε και από τις ομιλίες, τις προηγούμενες ημέρες, στο Φόρουμ των Δελφών, στο υδρογόνο όπως και στις νέες τεχνολογίες των υπεράκτιων αιολικών και της αποθήκευσης ενέργειας στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας, όπως ανέφεραν τόσο ο γενικός διευθυντής της Protergia κ. Νίκος Μπενρουμπής, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, όσο και ο Α. Διαμαντόπουλος από τον όμιλο Κοπελούζου. Για τις προοπτικές του υδρογόνου μίλησε και η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κ. Μαρία Γκάλι, η οποία έθεσε ως άμεση προτεραιότητα του ΔΕΣΦΑ, την προετοιμασία του δικτύου για να υποδεχθεί το υδρογόνο.

Είναι άλλωστε αξιοσημείωτο ότι στην πρόσκληση των υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος Σημαντικών Εργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) «Υδρογόνο», κατατέθηκαν όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές  συνολικά 23 προτάσεις. Στη λίστα περιλαμβάνεται  το project White Dragon στο οποίο συμμετέχουν μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil, η Μytilineos, η Cenergy, η ΤΕΡΝΑ, η πολωνική εταιρεία Solaris, αλλά και ερευνητικά ιδρύματα, όπως ο «Δημόκριτος» και το ΕΚΕΤΑ. Τη λίστα συμπληρώνουν η Enel με το έργο του Βόλου, η Snam με την Damco Energy, η Motor Oil , η ΔΕΗ κ.ά.