Για διαφορετικούς λόγους το κάθε ένα από τα δύο βασικά προϊόντα πρώτων υλών με μεγάλη εμπορευσιμότητα, πετρέλαιο και χαλκός, έχουν εδώ και μερικές εβδομάδες εισέλθει σε έναν νέο ανοδικό κύκλο, «super cycle», σύμφωνα με στελέχη χρηματιστηριακών οίκων που ειδικεύονται στα εμπορεύματα. Υπάρχει όμως ένας κοινός παρονομαστής της έντονα ανοδικής

πορείας των τιμών πετρελαίου και χαλκού που δεν είναι άλλος από την παρατηρούμενη σταθερή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, παρά την ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού σε Ινδία και Βραζιλία και την παρατηρούμενη αναιμική πορεία της ευρωζώνης.(-0,6% 1Q201). Με την Αμερικανική οικονομία να τρέχει το πρώτο τρίμηνο με ρυθμούς +1,6% σε σύγκριση με το 4Q2020 και εκτιμήσεις για +6,4% για όλο το 2021, στον απόηχο του πακέτου οικονομικής αναζωογόνησης (fiscal stimulus) των $1,9 τρισεκ., και του επερχόμενου πακέτου απασχόλησης και υποδομών- μιλάμε για επιπλέον $2,0 τρισεκ.,- που προωθεί η προεδρία του Τζo Μπάιντεν, και την οικονομία της Κίνας να έχει πλήρως ανακάμψει από την προ-κορονοϊού περίοδο και να αναπτύσσεται με ρυθμό +18,3% το 1Q2021 και στόχο για +6,0% για όλο το 2020, η ζήτηση για πετρέλαιο και άλλα καύσιμα καθώς και για μια ευρεία γκάμα βιομηχανικών πρώτων υλών είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

Για το πετρέλαιο οι παράγοντες που οδηγούν την ανάκαμψη των τιμών είναι βασικά η αυξημένη ζήτηση σε Κίνα, ΗΠΑ, ΝΑ Ασία και Ιαπωνία σε συνδυασμό με την συγκράτηση της παραγωγής από το κονκλάβιο του OPEC+ και την μείωση προσφοράς από χώρες εκτός του καρτέλ. (ΗΠΑ, Καναδάς, Μεξικό, Νορβηγία κ.α.). Εάν μάλιστα δεν υπήρχαν τα υψηλά αποθέματα που κτιστήκαν κατά τη διάρκεια της μειωμένης ζήτησης το 2020 λόγω κορονοϊού, τότε οι τιμές θα είχαν διαμορφωθεί σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, παρατηρούν κύκλοι της αγοράς. Ωστόσο καθώς θα εντείνεται η ζήτηση για ορυκτές πρώτες ύλες τους επόμενους μήνες, (παρά το “πράσινο αφήγημα» των Βρυξελλών που έχουν προεξοφλήσει ήδη από σήμερα το τέλος του πετρελαίου) αναμένεται αύξηση της παραγωγής καθώς ο OPEC+ είναι σχεδόν βέβαιο όριο θα αναθεωρήσει προς τα άνω το πλαφόν παραγωγής, θέλοντας να ανταμείψει έτσι πολλά από τα μέλη του που συμμορφώθηκαν απόλυτα με τους περιορισμούς της παραγωγής τους (βάσει συμφωνημένων ποσοστώσεων) προκειμένου να επανέλθει ισορροπία στην παγκόσμια αγορά.

Oι τιμές του αργού έχουν ανακάμψει στα προ-κορονοϊού επίπεδα

Άρα οι τιμές του αργού που έχουν ανακάμψει στα προ-κορονοϊού επίπεδα, στα $ 68 το βαρέλι για το Brent, το διεθνές benchmark, μπορεί να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία για μερικές ακόμα εβδομάδες με την Goldman Sachs κάνει λόγο για $80 το βαρέλι μέχρι το καλοκαίρι. Πλην όμως οι πιθανότητες είναι ότι το Β εξάμηνο του 2021 με την ζήτηση να διαμορφώνεται παγκοσμίως με θετικό πρόσημο, η λειτουργία των αγορών θα επανέλθει σε παλαιότερα μοτίβα με αυτήν να συμπεριφέρεται περισσότερο βάσει των θεμελιωδών κανόνων (market fundamentals). Έτσι τα πάντα θα εξαρτηθούν από την ζήτηση και τον ρυθμό ανάκαμψης της.

Όμως η παρατηρούμενη ισχυρή ζήτηση και η συνεπακόλουθη αύξηση των τιμών δεν αφορά μόνο το πετρέλαιο αλλά μια ολόκληρη γκάμα πρώτων υλών όπως ξυλεία, σίδηρο-μεταλλεύματα, βιομηχανικά μέταλλα-νικέλιο, χαλκός, κοβάλτιο, λύθιο -καθώς καλλιέργειες και τρόφιμα. Την εκτόξευση της τιμής των ανωτέρω προϊόντων απεικονίζει πολύ εύγλωττα ο δείκτης εμπορευμάτων του Bloomberg, το γνωστό Bloomberg Commodities Index, όπου το 30% της αξίας του καθορίζεται από ενεργειακές μετοχές. Από τις αρχές του έτους η αξία του εν λόγω δείκτη έχει αυξηθεί κατά 15% ενώ μόνο τον Απρίλιο αυτός ανατιμήθηκε κατά 8%.Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αξίες των εμπορευμάτων έχουν να βιώσουν παρόμοια κορύφωση από το 2011.

Όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς εμπορευμάτων στο Λονδίνο, το οποίο ως γνωστό είναι ένα από τα δύο βασικά διεθνή κέντρα διαπραγμάτευσης στα commodities, η ισχυρή παγκόσμια οικονομική επέκταση σε συνδυασμό με τις διακοπές, λόγω κορονοϊού, της παραγωγικής αλυσίδας πολλών χωρών δημιούργησε ένα «στρίμωγμα» στην φυσική αγορά εμπορευμάτων με αποτέλεσμα η ζήτηση να υπερτερεί της προσφοράς, τουλάχιστον για την τρέχουσα περίοδο. Ένας ακόμα λόγος που ωθεί την αγορά εμπορευμάτων σε νέα ύψη είναι η όρεξη ορισμένων επενδυτών να τοποθετηθούν σε χειροπιαστά assets σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν (hedging)τους διαφαινόμενους πληθωριστικούς κινδύνους.

Στην περίπτωση των βιομηχανικών πρώτων υλών η κατάσταση από πλευράς ζήτησης και τιμών εμφανίζεται ελαφρά διαφοροποιημένη σε σχέση με το πετρέλαιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο χαλκός η τιμή του οποίου έφθασε σε νέα υψηλά την περασμένη εβδομάδα, στα $ 10,000 τον τόνο, έχοντας ανατιμηθεί 136% κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Μόνο τον Απρίλιο ανατιμήθηκε κατά 11% για να κλείσει στα $ 10,190 τον τόνο στις 29/4 στο LME στο Λονδίνο. Με τον χαλκό να αποτελεί βασικό προϊόν στον κλάδο της οικοδομής και των κατασκευών γενικότερα πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην λεγόμενη «πράσινη οικονομία» και στην στροφή μακριά από τους υδρογονάνθρακες. Δεν είναι λίγοι δε από τους εν λόγω εμπειρογνώμονες που σπεύδουν να χαρακτηρίσουν τον χαλκό ως το «νέο πετρέλαιο».