Μικρή πτώση κατέγραψε η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 19 Απριλίου και 25 Απριλίου ανήλθε στα €68,48/MWh,

δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 1,85% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €101,73/MWh και στα €22,65/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την περασμένη Τετάρτη (21/4), φτάνοντας τα €74,85/MWh.    

 

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, οι υψηλές τιμές στις ξένες αγορές ηλεκτρισμού, που συνεχίστηκαν για ακόμα μία εβδομάδα, ακολουθώντας την αύξηση των διεθνών τιμών τόσο του φυσικού αερίου όσο και των ρύπων, πίεσαν το ελληνικό σύστημα αυξάνοντας τις εξαγωγικές ροές. Η πίεση αυτή μετριάστηκε αφενός λόγω της μικρής υποχώρησης της ζήτησης όσο και της αυξημένης παραγωγής των υδροηλεκτρικών και των μονάδων ΑΠΕ.

Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού διατηρήθηκε κάτω από τις 0,9 TWh (876 GWh), με το ωριαίο φορτίο να μειώνεται κατά 85 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 999 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις υψηλές εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (123 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 43 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 34%. Η εβδομαδιαία παραγωγή προσέγγισε τις 298 GWh, σημειώνοντας άνοδο 12% σε επίπεδο εβδομάδας. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 6% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 51 GWh (+10% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 449 GWh, καλύπτοντας το 51% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή, με 81 GWh (χαμηλό 25 εβδομάδων), κάλυψε το 9% της ζήτησης ηλεκτρισμού.