Μεγαλεπήβολο σχέδιο αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, ύψους 100 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε ο πετρελαϊκός κολοσσός ExxonMobil, εν όψει της συνόδου κορυφής για το Κλίμα που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και των κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη. Ωστόσο, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) έρχεται τα «ταράξει τα νερά», προειδοποιώντας ότι οι προσπάθειες που γίνονται από επιχειρήσεις και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο δεν πρόκειται να αποδώσουν, καθώς η ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού δεν θα είναι «βιώσιμη» για το κλίμα, αφού οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αυξηθούν φέτος 5%

Η ExxonMobil σχεδιάζει να δημιουργήσει μία εγκατάσταση αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται από τις βιομηχανίες γύρω από το Χιούστον, επένδυση που θα μπορούσε να προσελκύσει περί τα 100 δισ. δολάρια, εάν η αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θέσει μία τιμή στους ρύπους που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η δέσμευση και η αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα «πρέπει να αποτελέσει τη βάση της αμερικανικής στρατηγικής για την επίτευξη των στόχων της Συνθήκης του Παρισιού», ανέφερε ο Τζόε Μπλόμαερτ, επικεφαλής του τμήματος της Exxon που εστιάζει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αναφερόμενος στους στόχους που θα πρέπει να θέσουν οι χώρες στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού του 2015.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να «εφαρμόσει πολιτικές που να δίδουν κίνητρα στις επιχειρήσεις για δέσμευση και αποθήκευση του άνθρακα μέσω επενδύσεων», αναφέρει ο Μπλόμαερτ. Ο αμερικανικός όμιλος απέφυγε κάθε σχόλιο σχετικά με την εκτιμώμενη τιμή που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την επένδυση, επισημαίνοντας μόνο ότι το σχέδιό του θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία επένδυση ύψους 100 δισ. δολαρίων από τις επιχειρήσεις και τις αρχές της περιοχής του Χιούστον. Το σχέδιο της ExxonMobil κάνει λόγο για μία εγκατάσταση που θα δεσμεύει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις 50 μεγαλύτερες βιομηχανίες της περιοχής, όπως διυλιστήρια και εργοστάσια πετροχημικών και εν συνεχεία θα μεταφέρει το διοξείδιο του άνθρακα μέσω αγωγών σε ειδικούς χώρους για αποθήκευση κάτω από τη θάλασσα στον Κόλπο του Μεξικού. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αποθηκεύονται περί τα 100 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα ετησίως έως το 2040, εκπροσωπώντας το 2% από τα 4,6 δισ. τόνους που εκλύθηκαν από τις ενεργειακές επιχειρήσεις των ΗΠΑ το 2020, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ.

Στα βήματα αυτά και η Αυστραλία, μία από τις χώρες με τους περισσότερους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα, η οποία θα αφιερώσει 420,25 εκατ. δολάρια για προγράμματα υδρογόνου και δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα. Το σχέδιο αυτό εντάσσεται στις γενικότερες προσπάθειες του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον να επενδύσει 18 δισ. δολάρια Αυστραλίας την προσεχή 10ετία σε τεχνολογίες ικανές να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η Αυστραλία έχει δεσμευθεί να μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 26% έως 28% κάτω από τα επίπεδα του 2005 έως το 2030.

Καμπανάκι ΙΕΑ για μη βιώσιμη ανάκαμψη

H ΙΕΑ προειδοποίησε χθες ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αυξηθούν κατά 5% φέτος, υποδηλώνοντας ότι η οικονομική ανάκαμψη από τον Covid-19 μπορεί να είναι «κάθε άλλο παρά βιώσιμη» για το κλίμα. Στην έκθεσή της για την παγκόσμια ενέργεια το 2021, η ΙΕΑ προβλέπει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα φθάσουν στους 33 δισ. τόνους φέτος, αυξημένες κατά 1,5 δισ. τόνους σε σχέση με τα επίπεδα του 2020. Η αύξηση αυτή θα είναι η μεγαλύτερη εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

Πέρυσι, όταν η χρήση ενέργειας μειώθηκε λόγω της πανδημίας, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια υποχώρησαν κατά 5,8% στους 31,5 δισ. τόνους, μετά το υψηλό επίπεδο των 33,4 δισ. τόνων που είχαν φθάσει το 2019. Η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,6% το 2021, με αιχμή τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, για να περάσει τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με την έκθεση. Πάνω από το 80% της προβλεπόμενης αύξησης της ζήτησης άνθρακα το 2021 θα προέλθει από την Ασία και κυρίως την Κίνα.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")