Με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να κινούνται προς νέα φάση έντασης επισκέπτεται αύριο τη Λιβύη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο την αποκατάσταση των ψυχρών σχέσεων Αθήνας-Τρίπολης. «Προβοκάτσιες, εντάσεις και απειλές» καταλογίζει στην Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ

Ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει αύριο στην Τρίπολη, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Ελλάδας με τη βορειο-αφρικανική χώρα, η οποία παραμένει υπό στενή τουρκική επιρροή. Το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη Λιβύη και η συνάντησή του με τον μεταβατικό πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά φαίνεται να ρίχνει τίτλους τέλους στην πολιτική της μονόπλευρης στήριξης του στρατάρχη Χαφτάρ και να ανοίγει τον δρόμο της αναζήτησης ελληνικών πολιτικών ερεισμάτων στη νέα κυβέρνηση της Λιβύης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον Δεκέμβριο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης «η Ελλάδα στηρίζει έμπρακτα την αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη και στοχεύει στην ομαλοποίηση και αποκατάσταση των σχέσεών μας με τη γειτονική χώρα, μετά το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Ανοίγουν πρεσβεία και προξενείο

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, μέχρι την αυριανή επίσκεψη Μητσοτάκη-Δένδια στη Λιβύη θα έχει ανοίξει και θα λειτουργούν κανονικά τόσο η ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη όσο και το προξενείο στη Βεγγάζη. Στην ατζέντα της υψηλής ελληνικής αποστολής περιλαμβάνεται και η προσπάθεια ακύρωσης του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες. Πάντως, οι προσδοκίες για το εν λόγω θέμα δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές αφού ο κ. Ντμπεϊμπά έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της κύρωσης του μνημονίου από τη νέα Βουλή της Λιβύης. Οι διμερείς συζητήσεις θα περιλάβουν, όμως, και το ζήτημα του τερματισμού της έντονης παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

Το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη πραγματοποιείται σε μια φάση νέας έντασης των ελληνο-τουρκικών σχέσεων την οποία προκαλεί η Άγκυρα λίγο πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην τουρκική πρωτεύουσα στις 14 Απριλίου, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ως γνωστόν, η Τουρκία συνεχίζει την τακτική των υπερπτήσεων μαχητικών αεροσκαφών, ενώ πριν από λίγα εικοσιτετράωρα προκλήθηκε επεισόδιο με τουρκικές ακταιωρούς να παρενοχλούν σκάφη του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λέσβου. Επιπλέον το Σάββατο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ επιτέθηκε φραστικά στην Αθήνα ισχυριζόμενος ότι «οι Έλληνες γείτονές μας συνεχίζουν τις προβοκατόρικες ενέργειες και αυξάνουν την ένταση». «Παρά την εποικοδομητική, θετική, ειρηνική και ξεκάθαρη στάση μας για συνομιλίες, δυστυχώς οι προκλητικές ενέργειες των Ελλήνων γειτόνων μας συνεχίζονται, κλιμακώνοντας την ένταση. Χρησιμοποιώντας τη γλώσσα των απειλών, επιδιώκουν τους δικούς τους συγκεκριμένους στόχους» ισχυρίστηκε ακόμη ο Τούρκος υπουργός. Περαιτέρω υποστήριξε ότι τα ελληνικά νησιά «δεν έχουν και δεν μπορούν να διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")