Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, φιλοξένησε τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στο Μέγαρο των Ηλυσίων το τέταρτο «One Planet Summit» για την προστασία της βιοποικιλότητας. Στη Σύνοδο συμμετείχαν αρχηγοί Κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και ηγέτες διεθνών οργανώσεων, χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, φορέων του οικονομικού τομέα και ΜΚΟ, δηλώνοντας

έτοιμοι να επιταχύνουν τις διεθνείς δράσεις προς όφελος της φύσης και να αναλάβουν ισχυρές δεσμεύσεις κατά της απώλειας της βιοποικιλότητας.

Οι11 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων (Γερμανία, Καναδάς, Κόστα Ρίκα, Γαλλία, Ιταλία, Μαυριτανία, Μονακό, Νορβηγία, Κάτω Χώρες, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και Ηνωμένο Βασίλειο), ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, η πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αποφάσισαν πολλαπλές και συγκεκριμένες δράσεις, ειδικότερα όσον αφορά την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Περισσότερα από πενήντα κράτη κινητοποιήθηκαν προς όφελος της Μεσογείου και των προστατευόμενων περιοχών της.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην παρέμβασή της τόνισε ότι «το 2021 θα είναι η χρονιά που ο κόσμος θα γυρίσει σελίδα για τον πλανήτη μας» στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα (COP15) που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στην πόλη Κουνμίνγκ της Κίνας. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση για την κατάρτιση μιας «φιλόδοξης και παγκόσμιας συμφωνίας που αλλάζει τα δεδομένα, κατά το πρότυπο της συμφωνίας του Παρισιού» στο πλαίσιο της COP15, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν άπτεται μόνο της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και της ισότητας, της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής.

Η Συμμαχία για μια παραδειγματική Μεσόγειο θάλασσα το 2030 θα ξεκινήσει στο πλαίσιο του «One Planet Summit» από την Ισπανία, τη Γαλλία και το πριγκιπάτο του Μονακό, με άξονα 4 δεσμεύσεις:

(1) Ανάπτυξη ενός δικτύου προστατευόμενων περιοχών,

(2) Τερματισμό της υπεραλίευσης,

(3) Καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης και εγκατάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης,

(4) Οικολογική μεταμόρφωση των θαλάσσιων μεταφορών.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο την κινητοποίηση των κρατών, αλλά και των περιφερειών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα για την προστασία της λεκάνης της Μεσογείου.