Γερμανία: Η Πανδημία Βοήθησε στην Επίτευξη των Κλιματικών Στόχων για το 2020

Γερμανία: Η Πανδημία Βοήθησε στην Επίτευξη των Κλιματικών Στόχων για το 2020
energia.gr
Πεμ, 7 Ιανουαρίου 2021 - 10:38

Την χρονιά που έφυγε και έχει σημαδέψει όλο τον πλανήτη με την εξαπλωση της φονικής πανδημίας Covid 19, το μερίδιο της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στο γερμανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 50,5%, σύμφωνα με το Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems (ISE). Τον προηγούμενο χρόνο, το μερίδιο αυτό ήταν 46%. Το 2020, η αιολική ενέργεια και μόνο αποτελούσε περίπου το 27% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, περισσότερο από τον λιγνίτη (17%) και τον άνθρακα (7%) σε συνδυασμό.

Οι ηλιακοί συλλέκτες αντιπροσώπευαν το 10% της γερμανικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, οι μονάδες παραγωγής ενέργειας από βιομάζα 9% και η υδροηλεκτρική ενέργεια 4%.

Ενώ οι ανεμογεννήτριες παρήγαγαν 5% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό, τι το προηγούμενο έτος και η ηλιακή εταιρεία ανέλαβε μερίδιο 7% του μίγματος, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας λιγνίτη (-20%) και σκληρό άνθρακα (-28%) και οι δύο μειώθηκαν σημαντικά. Το 2019, η ετήσια μείωση της παραγωγής καυσίμου άνθρακα ήταν ακόμη πιο απότομη σε κάθε περίπτωση, στο 22% και στο 33% αντίστοιχα.

"Η ισχύς με άνθρακα βρίσκεται σε βαθιά πτώση", δήλωσε ο Γκράιχεν, προσθέτοντας ότι η τάση "θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια."

Λέει ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εν μέρει στην αύξηση της τιμής για το CO2, γεγονός που καθιστά την ενέργεια με καύση άνθρακα ακριβότερη και όλο και περισσότερο μη κερδοφόρα. Εκτός από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με αέριο τροφοδοτούν συχνά ηλεκτρική ενέργεια φθηνότερα.

Aυτό σημαίνει ότι οι γειτονικές χώρες με σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο μπορούν να παράγουν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια φθηνότερα και δεν χρειάζεται να βασίζονται στη Γερμανία για προμήθεια. Το 2020, εξήχθη συνολικά το 3% της ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, το μισό ποσό του 2019.

Λιγότερες πτήσεις
Η αεροπορία έχει παίξει μέχρι τώρα δευτερεύοντα ρόλο στους στόχους της Γερμανίας για το κλίμα, καθώς μόνο η εγχώρια εναέρια κυκλοφορία υπολογίζεται στην αξιολόγηση των εθνικών εκπομπών. Η κατάρρευση του τομέα των αερομεταφορών είχε θετική επίδραση στο κλίμα.

Tα αεροσκάφη που απογειώθηκαν στη Γερμανία το 2019 ήταν ισοδύναμα με τον αντίκτυπο των εκπομπών τους σε 80 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως. Τα προκαταρκτικά στοιχεία του 2020 δείχνουν ότι οι πωλήσεις κηροζίνης στη χώρα μειώθηκαν κατά 55% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι πωλήσεις ντίζελ και βενζίνης για αυτοκίνητα και φορτηγά μειώθηκαν κατά 9% και η σχετική μείωση του CO2 είναι περίπου 14 εκατομμύρια τόνοι.