Σε φάση ανάκτησης εδάφους βρέθηκε στο γ' τρίμηνο του έτους η ΔΕΠΑ, σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι. Ωστόσο, με βάση τα αποτελέσματα εννεάμηνου οι πωλήσεις της ΔΕΠΑ υποχωρούν σε σχέση με πέρυσι όσον αφορά τους όγκους

Πιο αναλυτικά οι πωλήσεις της ΔΕΠΑ στο τρίτο τρίμηνο του έτους έφτασαν τα 744 εκατ. κυβικά μέτρα από 502 εκατ. κυβικά μέτρα στο ίδιο διάστημα πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 48%. Σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2018 η επίδοση της εταιρίας φέτος είναι κοντά, καθώς πριν από δύο χρόνια το τρίτο τρίμηνο οι πωλήσεις έφτασαν τα 760 εκατ. κυβικά περίπου. Την ίδια ώρα η λειτουργική κερδοφορία EBITDA της εταιρείας ανήλθε σε 18 εκατ. ευρώ από 6 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα κέρδη έπειτα από φόρους στα 9 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, εάν συγκρίνει κάποιος τη χρήση 9μήνου θα δει ότι οι πωλήσεις της ΔΕΠΑ υποχωρούν σε σχέση με πέρυσι με βάση τους όγκους. Πιο συγκεκριμένα οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν σε 1,67 δισ. κυβικά μέτρα έναντι 1,992 δισ. κυβικά μέτρα πέρυσι, με τη μείωση να φτάνει το 16%. Πάντως η λειτουργική κερδοφορία EBITDA έκλεισε στα 69 εκατ. ευρώ έναντι 77 εκατ. ευρώ πέρυσι (-11%), ενώ η καθαρή κερδοφορία στο 9μηνο ανήλθε σε 53 εκατ. ευρώ έναντι 48 εκατ. ευρώ πέρυσι (αύξηση 11%).

Πού οφείλεται η συρρίκνωση στους όγκους

Σημειώνεται ότι η συρρίκνωση στους όγκους οφείλεται στο ότι το πρώτο εξάμηνο υπήρχαν αυξημένες εισαγωγές LNG από άλλους παίκτες της αγοράς. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Platts, οι εισαγωγές LNG της Ελλάδας σχεδόν διπλασιάστηκαν κατά το α’ εξάμηνο του 2020 σε ετήσια βάση κυρίως λόγω της έλευσης πολλών αμερικανικών φορτίων στη Ρεβυθούσα.

Πιο αναλυτικά, οι προμήθειες LNG προς τη χώρα μας έφτασαν το 1,9 δισ. κ.μ. στην εν λόγω περίοδο, καθώς οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με αέριο αύξησαν σημαντικά φέτος το μερίδιό τους.

Σε σχέση με τη ΔΕΠΑ, πάντως, η πορεία του τρίτου τριμήνου αξιολογείται από παράγοντες της εταιρείας ως θετική μια και η ίδια είναι σε φάση «διπλής» ιδιωτικοποίησης.

Ήδη τρέχουν δυο διαγωνισμοί τόσο για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας όσο και για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, όπου υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από μεγάλους «παίκτες» της αγοράς. Έτσι για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ενδιαφέρονται οι κοινοπραξίες των Ελληνικών Πετρελαίων με την Edison, της ΔΕΗ με τη Motor Oil Hellas και οι εταιρείες Mytilineos, ΤΕΡΝΑ, ο όμιλος Κοπελούζου, η Shell και η MET Group με έδρα την Ελβετία.

Αντίστοιχα στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Υποδομών συμμετέχουν έχοντας εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον οι εταιρείες Italgas, EPH, First State Investments, KKR, Macquarie και SinoCEEF.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")