Νέα "Βουτιά" της ΔΕΗ στην Αγορά Προμήθειας Ρεύματος τον Σεπτέμβριο- Επιπτώσεις και Προοπτικές

Νέα Βουτιά της ΔΕΗ στην Αγορά Προμήθειας Ρεύματος τον Σεπτέμβριο- Επιπτώσεις και Προοπτικές
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 30 Οκτωβρίου 2020 - 12:54

Nέα σημαντική υποχώρηση σημείωσε το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος τον Σεπτέμβριο, όπως φάνηκε από τα μηνιαία δελτία ενέργειας που εξέδωσαν προ ημερών το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) και ο ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΧΕ τον Σεπτέμβριο το μρίδιο της Επιχείρησης στην κάλυψη των φορτίων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησε, έναντι του Αυγούστου, περισσότερο από τρεις ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε στο νέο ιστορικό χαμηλό του 64,3% από 67,61%.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις μετρήσεις που πραγματοποίησε ο ΑΔΜΗΕ για τον περασμένο Σεπτέμβριο το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια υποχώρησε κατά σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες, για να διαμορφωθεί στο 66,1% από 68,8% τον Αύγουστο.

Πιο ειδικά, η απότομη αυτή μηνιαία μεταβολή οφείλεται στην απώλεια μεριδίου της ΔΕΗ στην Χαμηλή Τάση, που βρίσκεται σε καθοδικό σπιράλ από τον περασμένο Ιούνιο όταν είχε διαμορφωθεί στο 47,21%, ενώ τον Αύγουστο υποχώρησε στο 46,7% για να φθάσουμε στον Σεπτέμβριο όπου καταγράφηκε βουτιά στο 42,97%. 

Τουτέστιν, η μηνιαία μεταβολή καθόλο αυτό το χρονικό διάστημα κινήθηκε εγγύς του 4% μόνο το τελευταίο δίμηνο.

Αντιθέτως, στη Μέση και Υψηλή Τάση οι μεταβολές υπήρξαν οριακές, ακόμη και εάν η βιομηχανία εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναβρασμό εξαιτίας της αδυναμίας να βρεθεί αποτελεσματική λύση στα πάγια αιτήματά της για φθηνότερο ρεύμα. Πιο συγκεκριμένα, για τον Ιούλιο, το μερίδιο της ΔΕΗ στην Μέση Τάση διαμορφώθηκε στο 7,14% και στην Υψηλή Τάση στο 13,39%. Τον αμέσως επόμενο μήνα τα μερίδια της Δημόσιας Επιχείρησης ήταν 7,06% και 13,85%, αντίστοιχα και τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκαν στο 6,50% και 14,84%.

Με τους εκπροσώπους των ενεργοβόρων βιομηχανιών να προτείνουν την κατάργηση των αυξήσεων που αποφασίστηκαν το Μάρτιο του 2019, η διοίκηση της ΔΕΗ επέλεξε να παρουσιάσει σχέδια που προβλέπουν περαιτέρω αυξήσεις, με αποτέλεσμα να έχει διερυνθεί το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Όπως έχει περιέλθει σε γνώση του energia.gr, η πλευρά της βιομηχανίας απαιτεί την κατάργηση της αύξησης του 10% στις νέες συμβάσεις που υπέγραψαν οι καταναλωτές, το περασμένο έτος, ενώ η ΔΕΗ εμμένει στη θέση να μην πωλεί ρεύμα κάτω του κόστους για τις συμβάσεις που θα ισχύσουν από τις αρχές του 2021, που σημαίνει πως το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στην Υψηλή Τάση είναι κάτι περισσότερο από υπαρκτό.

Ακόμη, από το σύνολο των 7,58 εκατ. παροχών στην Χαμηλή και Μέση Τάση, σχεδόν ένα εκατομμύριο πελάτες προέβησαν σε αλλαγή παρόχου, μεταξύ 2015-2020.

Είναι επίσης, σημαντικό να καταδειχθεί το πώς οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ και η υποχώρηση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου συνέβαλαν στην τόνωση του ανταγωνισμού και την υποχώρηση των μέσων τιμολογίων για τους καταναλωτές, αν και με δεδομένη την απειλή της covid-19 και τις επιπτώσεις της στις αγορές και στις ευρύτερες αντοχές των καταναλωτών, τα όποια συμπεράσματα μπορεί να εξαχθούν, παραμένουν εν πολλοίς αντικρουόμενα και σε καμία περίπτωση αξιόπιστα. Αυτό αποτυπώνεται εύγλωττα και στην πρόσφατη ετήσια έκθεση για τις ενεργειακές αγορές λιανικής και την προστασία των καταναλωτών ενέργειας, από τον ευρωπαϊκό οργανισμό ACER και το Συμβούλιο των Ρυθμιστικών Αρχών της Ευρώπης (CEER), που  παρουσιάστηκε στις 28 Οκτωβρίου 2020, αλλά αφορά δεδομένα του περασμένου έτους. (μπορείτε να δείτε το αγγλικό πρωτότυπο εδώ)

Η υποχώρηση των μεριδίων της ΔΕΗ ευνόησαν τις ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμη και εάν τα δικά τους μερίδια δεν μπορούν να συγκριθούν ακόμη με εκείνα της Δημόσιας Επιχείρησης. Όμως, δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών προμήθειας είναι αυτός που επιτάχυνε το ρυθμό μείωσης της θέσης της δεσπόζουσας εταιρείας (ΔΕΗ) στην εγχώρια αγορά ρεύματος, παράλληλα με τις διαφοροποιήσεις εκπτωτικών πακέτων και την έντονη διαφημιστική εκστρατεία την οποία ανέλαβαν οι εναλλακτικοί πάροχοι. 

Όπως δείχνουν και τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας τα μερίδια των ιδιωτών παρόχων διαμορφώθηκαν ως εξής για τον περασμένο μήνα:

Mytilineos (Protergia): 8,5%
ΗΡΩΝ: 6,58%
Elpedison: 5%
NRG: 3,38%
Watt & Volt: 2,68%
Volterra 2,34%
Φυσικό Αέριο (πρώην ΕΠΑ Αττικής): 1,32%
ΖeniΘ: 1,17%
Volton: 1,03%

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αξιοσημείωτη άνοδος των ιδιωτικών εταιρειών προμήθεια ρεύματος οφείλεται στην επιθετική τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν, με πλήθος εκπτώσεων και άλλων προσφορών για τους πελάτες τους, με ιδιαίτερη στόχευση στους λεγόμενους «συνεπείς».

Για το λόγο αυτό και η ΔΕΗ, αμέσως μετά την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση της και την παράλληλη αλλαγή του λογότυπού της έσπευσε να απαντήσει στον ανταγωνισμό, που ήδη εντείνεται εν όψει της επίσημης λειτουργίας του target model από την πρώτη Νοεμβρίου, δελεάζοντας την αγορά με προσφορές, όπως παροχή έκπτωση 100 ευρώ από τον πρώτο λογαριασμό!