Γιατί κι Αυτό το Προσχέδιο Προϋπολογισμού Είναι Υπεραισιόδοξο

Γιατί κι Αυτό το Προσχέδιο Προϋπολογισμού Είναι Υπεραισιόδοξο
του Κώστα Μελά
Παρ, 16 Οκτωβρίου 2020 - 15:43

Κάθε προσχέδιο (σχέδιο) του προϋπολογισμού εμπεριέχει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την οπτική της εκάστοτε κυβέρνησης. Είναι δηλαδή η ευκαιρία για δημοσιοποίησή του πως θα πολιτευθεί η κυβέρνηση το επόμενο έτος. Πως θα χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα μέσα, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει

Παραθέτω τις προβλέψεις του ρυθμού μεταβολής μακροοικονομικών δεικτών που περιέχονται στο προσχέδιο:

 

Κατά παράδοση, οι εκτιμήσεις των ελληνικών οικονομικών επιτελείων είναι αισιόδοξες, επειδή ενσωματώνουν υψηλή ποσότητα "πολιτικής βούλησης". Δεν αποτελεί εξαίρεση το σημερινό οικονομικό επιτελείο. Έτσι ενώ για τις εκτιμήσεις του 2020 έχει πραγματοποιηθεί η προσαρμογή στην πραγματικότητα (ύφεση -8,2% , έναντι -4,7% στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, Απρίλιος 2020). Πλέον τα πρόδρομα στοιχεία του Γ’ τριμήνου δεν αφήνουν το οικονομικό επιτελείο να παίζει "κρυφτό", χρησιμοποιώντας τη μέθοδο των γνωστών σεναρίων.

Όμως, ακόμη κι αυτή η προσαρμογή δεν είναι βέβαιον ότι στο τέλος του έτους θα αντανακλά την πραγματική μείωση του ΑΕΠ. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας που έχει ενσκήψει μεγαλώνει την υπάρχουσα αβεβαιότητα για το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Η πιθανότητα να κινηθεί η ύφεση σε υψηλότερο επίπεδο είναι πιθανότατη κι αν αυτό συμβεί θα μεταβάλλει τα δεδομένα και για το 2021.

Όπως σημειώνεται στο προσχέδιο: «Επίσης σοβαρή επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων τους εναπομένοντες μήνες του 2020 θα προκαλέσει επιδείνωση του μακροοικονομικού και δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2020 και (λιγότερο) το 2021». Ήδη η πρόβλεψη του ΔΝΤ (Οκτώβρης 2020) δείχνει ύφεση -9,5%.

Τώρα οι προβλέψεις για το 2021 του υπουργείου Οικονομικών είναι πιο αισιόδοξες (μεγέθυνση +7,5%) από τις αντίστοιχες των διεθνών πολυμερών οργανισμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή +6 /ΟΟΣΑ + 4,5% / ΔΝΤ +4,1% ). Οι δύο πρώτες έγιναν πριν από την ανακοίνωση των πόρων που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ η τελευταία τον Οκτώβριο.

Προσχέδιο με ανάκαμψη "τυπου V"

Η κυβέρνηση δηλαδή υιοθετεί, τη θεώρηση της ανάκαμψης "τύπου V", όπου το 2021 γρήγορα θα καλυφθεί το χαμένο έδαφος από το κόστος της πανδημίας. Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει γοργά σε μια τροχιά μεγέθυνσης. Η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου στηρίζεται πρωταρχικά σε δύο υποθέσεις όπως σημειώνεται στο προσχέδιο:

(η συνέχεια στο slpress.gr)