Μητσοτάκης: «Έτοιμοι για Διερευνητικές Μόνο με Αποκλιμάκωση – Η Οριοθέτηση Ζωνών η Μόνη Μείζων Διαφορά, Όχι σε Μονομερείς Ενέργειες Πριν τη Λύση»

Μητσοτάκης: «Έτοιμοι για Διερευνητικές Μόνο με Αποκλιμάκωση – Η Οριοθέτηση Ζωνών η Μόνη Μείζων Διαφορά, Όχι σε Μονομερείς Ενέργειες Πριν τη Λύση»
energia.gr
Τρι, 15 Σεπτεμβρίου 2020 - 18:49

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για το ζήτημα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν απτά δείγματα γραφής για αποκλιμάκωση από πλευράς Άγκυρας. Αυτό υπογράμμισε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού, δείχνοντας τον δρόμο των πράξεων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σχετικά με τις διερευνητικές επαφές, ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Σε ό,τι αφορά εμάς, ισχύει αυτό το οποίο έχω πει πολλές φορές: Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων. 

Και εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής κι αυτά συνεχιστούν είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε άμεσα -το τονίζω- άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, σχετικά με τη μία μείζονα διαφορά την οποία έχουμε: Την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ δηλαδή, Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Γιατί θυμίζω -και θα το ξαναπώ- ότι μέχρι να υπάρξει οριστική οριοθέτηση με συμφωνία των δύο μερών ή με απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες. 

Συνεπώς, ο καλόπιστος διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να είναι ο μόνος δρόμος. Και σε αυτόν είναι προσηλωμένη η Ελλάδα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως και το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, αποτελεί τη «μείζονα» διαφορά με την Τουρκία και όχι τη «μοναδική» όπως είναι ως τώρα η επίσημη θέση της χώρας. Αν δεν πρόκειται απλώς για μία φραστική διαφοροποίηση, μένει να προσδιοριστεί ποιες είναι οι υπόλοιπες, «ελάσσονες» διαφορές με τη γείτονα. Παράλληλα, αναλυτές επισημαίνουν ότι μένει να φανεί αν η αναφορά σε «μονομερείς ενέργειες», εκτός από απαίτηση της Αθήνας προς την Άγκυρα για αποφυγή προκλητικής συμπεριφοράς σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί, επιπλέον, και ελληνική δήλωση «παγώματος» άσκησης του - μονομερούς, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας - δικαιώματος επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν. μ. στις περιοχές αυτές μέχρι την τελική διευθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε, επίσης, ότι η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ελλάδα και Κύπρο είναι μια ρητή αναγνώριση πως στην περιοχή διακυβεύονται στρατηγικά, γεωπολιτικά συμφέροντα της Ε.Ε.

Αναφερόμενος στη Μόρια, ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι θέση της Ελλάδας είναι ότι η Μόρια ανήκει πια στο παρελθόν, προσθέτοντας ότι πρέπει να περάσουμε «στην ίδρυση και τη λειτουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε άλλη περιοχή, όπως ήδη έχουμε αρχίσει και κάνουμε».Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, στη νέα αυτή δομή «πρέπει να κυματίζουν μαζί η ευρωπαϊκή και η ελληνική σημαία. Να γίνει πράξη, δηλαδή, η ευρωπαϊκή συνευθύνη όχι μόνο στην κατασκευή του αλλά και στη λειτουργία του. Με βάση τις αρχές του κοινού πολιτισμού μας και του Κράτους Δικαίου».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά το πέρας της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε ότι «το θέμα της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι μόνο υπόθεση της Ελλάδος και της Κύπρου, αλλά της ΕΕ».  Τόνισε δε ότι όλη η Ευρώπη εκφράζει την αλληλεγγυή της, γιατί θεωρεί ότι πρέπει όλα τα κράτη-μέλη να τυγχάνουν σεβασμού και «αυτό είναι το νόημα της παρουσίας μου εδώ, να επαναλάβω αυτό το μήνυμα».

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της τουρκίας προκλητικότητας, ο κ. Μισέλ σημείωσε ότι πρέπει «να εργαστούμε μαζί εντατικά για να δούμε πώς θα προοδεύσουμε, με μια διπλή μέθοδο. Αφενός να είμαστε κατηγορηματικοί και αυστηροί για να γίνουν σεβαστές αρχές που είναι σημαντικές για την Ελλάδα και την Κύπρο και αφετέρου είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε την αγκάλη μας για να δείξουμε ότι μια ατζέντα θετική είναι δυνατόν να υπάρξει αν υπάρχει κοινή βούληση να γίνουν σεβαστές αυτές οι αρχές. Είναι θέμα σημαντικό που θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου και θα προετοιμαστούμε ώστε να δείξουμε την ενότητα και τη δύναμη της ΕΕ γιατί η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ».

Σχολιάζοντας το μεταναστευτικό μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μόρια, σημείωσε ότι ήθελε να δει με τα μάτια του «την πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουμε» και σημείωσε ότι «καταλαβαίνουμε την ευθύνη που ανέλαβε η Ελλάδα απέναντι σε ένα γεγονός τόσο βίαιο». Μάλιστα, απέδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση για την «ικανότητα να δώσει απαντήσεις σε τόσο σύντομο διάστημα» και ανέφερε «την κινητοποίηση της ΕΕ» να στηρίξει τη χώρα στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.