Τελικά φάνηκε ...φως στην άκρη του τούνελ, για το Χρηματιστήριο Ενέργειας, καθώς η έναρξη της λειτουργίας του μετατίθεται για την 1η Νοεμβρίου σύμφωνα με την ανακοίνωση που ανάρτησε η ΡΑΕ στην ιστοσελίδα της, επιβεβαιώνοντας πλήρως το energia.gr που έγραφε σε εκτενές ρεπορτάζ του (εδώ), από τις 10 Σεπτεμβρίου ότι πιθανότερη ημερομηνία έναρξης είναι η παραπάνω. Η ΡΑΕ στην απόφασή της έλαβε υπόψη

τις τοποθετήσεις των παραγόντων της αγοράς, οι οποίοι στο σύνολό τους υποστήριξαν την αναγκαιότητα μετάθεσης της ημερομηνίας έναρξης των νέων αγορών από τη 17η Σεπτεμβρίου, η οποία προβλεπόταν για την «πρεμιέρα» του Χρηματιστηρίου.

Η Αρχή όπως αναφέρεται και σε ρεποτάζ της Ναυτεμπορικής ενημέρωσε σχετικά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την ανάγκη αναθεώρησης του χρονοδιαγράμματος για την έναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, που περιλαμβανόταν στη σχετική υπουργική απόφαση.

Η διαβούλευση της ΡΑΕ διενεργήθηκε στο διάστημα 8-11 Σεπτεμβρίου, με την Αρχή να καλεί τους συμμετέχοντες να τοποθετηθούν επί της Έκθεσης Τεχνικής και Συμβατικής Ετοιμότητας του ΑΔΜΗΕ για την αγορά εξισορρόπησης, καθώς και επί της Αναφοράς ολοκλήρωσης φάσης δοκιμών dry-run της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ). Επίσης, στη διαβούλευση τέθηκαν οι τοποθετήσεις των φορέων του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας (ΕΣΑΗ, EFET-ΕΣΕΠΗΕ) καθώς και της ΔΕΗ, σχετικά με την παράταση του dry-run, δηλαδή των δοκιμών προσομοίωσης κανονικής λειτουργίας όλων των συστημάτων των αγορών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Στην τοποθέτησή της, η ΔΕΗ πρότεινε η πρεμιέρα των νέων αγορών να γίνει στις αρχές Νοεμβρίου. Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) υποστήριζε πως η «πρεμιέρα» θα πρέπει να μετατεθεί κατά τέσσερις εβδομάδες, επισημαίνοντας ότι στην Ιρλανδία το dry run διήρκεσε δύο χρόνια και στην Πολωνία ένα έτος.

Από την πλευρά του, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εμπόρων & Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΕΠΗΕ), μέσω και του ευρωπαϊκού συνδέσμου του (EFET), πρότεινε παράταση μέχρι τις αρχές του 2021.

Αποτελέσματα δοκιμών

Βασικός λόγος για το αίτημα παράτασης είναι ότι, σύμφωνα με το σύνολο των «παικτών» από τον εγχώριο κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας, τα αποτελέσματα των έως τώρα τελικών δοκιμών των νέων χονδρεμπορικών αγορών ρεύματος, με την υποβολή από τις αρχές Αυγούστου εικονικών προσφορών από ηλεκτροπαραγωγούς, trader και προμηθευτές, δεν διασφαλίζουν την ομαλή μετάβαση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Έτσι, η μεγάλη απόκλιση των αποτελεσμάτων του dry run από τα δεδομένα της υφιστάμενης αγοράς (Mandatory Pool), σε συνδυασμό με ρυθμιστικές εκκρεμότητες που δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί, καθιστούσαν αναγκαία τη μετάθεση της «πρεμιέρας». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΡΑΕ, η έναρξη του Χρηματιστηρίου την 1η Νοεμβρίου διασφαλίζει την υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος για το Market Coupling με την αγορά της Ιταλίας. Μάλιστα, με βάση εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η νέα ημερομηνία έναρξης αποτελεί τη μέγιστη δυνατή παράταση που θα μπορούσε να δοθεί στο dry-run, ώστε να υπάρξει παράλληλα επαρκής χρόνος για τη σύζευξη του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας με το ιταλικό.

Ο λόγος είναι πως χρειάζεται ένα εύλογο διάστημα «απομονωμένης» (μη συζευγμένης) λειτουργίας των νέων χονδρεμπορικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο (όπως είναι προγραμματισμένη) η σύζευξη της αγοράς επόμενης ημέρας με την αντίστοιχη ιταλική. Στο διάστημα αυτό, θα πρέπει να πραγματοποιήσει μία σειρά από βήματα για το Coupling ο Διαχειριστής των spot αγορών (δηλαδή η ΕΧΕ), τα οποία μπορούν να γίνουν μόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να προηγηθεί μία όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρονική περίοδος λειτουργίας των ελληνική αγορών, ώστε να προλάβουν να αποτυπωθούν πιο σταθερά οικονομικά «σήματα» πριν από τη σύζευξη.