Υψηλά Αποθέματα και Αναιμική Ζήτηση Διαμορφώνουν Αρνητικές Προοπτικές για Ανάκαμψη των Τιμών του Αργού- Σταθερά στα $ 44,5 + το Βαρέλι το Brent

Υψηλά Αποθέματα και Αναιμική Ζήτηση Διαμορφώνουν Αρνητικές Προοπτικές για Ανάκαμψη των Τιμών του Αργού- Σταθερά στα $ 44,5 + το Βαρέλι το Brent
του Κ.Ν.Σταμπολή
Παρ, 14 Αυγούστου 2020 - 14:28

Μετά από ένα απρόσμενο μίνι-ράλι στα τέλη Ιουλίου και τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου που είδε το πετρέλαιο Brent να ξεφεύγει από το επίπεδο των $41 με $42 το βαρέλι, όπου είχε παραμείνει για περισσότερο απο 4 εβδομάδες,η τιμή του διεθνούς benchmark ξέφυγε προς στιγμή στα $46 το βαρέλι μόνο για να επιστρέψει γρήγορα στο επίπεδο των $45 όπου και εμπορεύεται τις τελευταίες δέκα ημέρες. Αντίστοιχα το Αμερικανικό WTI, που ως γνωστό διαπραγματεύεται με ένα μόνιμο discount $ 2 -$ 3 έναντι του Brent, πωλείται στα $ 42 με $ 43 το βαρέλι

Η δημοσιοποίηση εχθές και προχθές των μηνιαίων εκθέσεων του ΙΕΑ και του OPEC αντίστοιχα, αποδυνάμωσε τις προπτικές για περαιτέρω ενίσχυση των τιμών του αργού τόσο στις αγορές μελλοντικών συμβολαίων( futures), κυρίως στο ICE και στο NYMEX, όσο και στις σποταγορές φυσικών φορτίων. Και αυτό γιατί τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, κυρίως του ΙΕΑ, δείχνουν ότι τα αποθέματα αργού και προϊόντων των χωρών του ΟΟΣΑ παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Έτσι τα συνολικά πετρελαϊκά αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ το μήνα Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 16,2 εκατ.βαρ( m-o-m) για να φθάσουν συνολικά στα 3235 εκατ.βαρέλια, δηλαδή σε ένα επίπεδο κατά 286,7 εκατ.βαρ. πάνω από τον μέσο όρο πενταετίας.Συμφωνα με τον ΙΕΑ τα παγκόσμια αποθέματα αυξάνοντο σταθερά κατα το πρώτο ήμισυ του 2020 κατά 1,78 εκατ.βαρ/ ημέρα ,συνέπεια της τεράστιας πτώσης της ζήτησης και της αδυναμίας της παραγωγής να προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα.

Μπορεί τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΕΙΑ για τα Αμερικανικά αποθέματα τον Ιούλιο να δείχνουν μια σημαντική πτώση κατά 18,2 εκατ.βαρ, όμως αυτή η εξέλιξη δεν επηρεάζει κατά πολύ την παγκόσμια εικόνα αφού στην Ευρώπη και Ασία τα αποθέματα την ίδια περίοδο αυξήθηκαν ενώ και τα εν πλώ αποθέματα ( short- term floating data) αυξήθηκαν και αυτά κατά 220,5 εκατ.βαρ. τον μήνα Ιούνιο σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑ Gibson.Προσωρινά στοιχεία του Ιουλίου δείχνουν πάντως μια καθοδική τάση στα εν πλώ παγκόσμια αποθέματα τα οποία μειώθηκαν κατά 35,7 εκατ.βαρ για να φθάσουν τελικά στα 184,8 εκατ.βαρέλια. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα αποθέματα αυτά φυλάσσονται σε 70 τάνκερς VLCCs και σε 29 Suezmaxes.

Ναί μεν ο ρυθμός αύξησης των παγκόσμιων αποθεμάτων φαίνεται ότι έχει αρχήσει να αλλάζει ρότα βαίνοντας μειούμενος βάσει στοιχείων του Ιουλίου,αλλά την ίδια περίοδο η ζήτηση κάθε άλλο παρά σημεία ισχυρής ανάκαμψης εμφανίζει. Στα 88 εκατ.βαρ/ημέρα αυτή εξακολουθεί να ευρίσκεται -13,0 εκατ.βαρ/ημέρα κάτω από αυτή του 2019,παρά την ανάκαμψη κατά 8 εκατ.βαρ/ημέρα το τελευταίο τετράμηνο.

Όμως το χειρότερο είναι ότι βασει των πλέον πρόσφατων στοιχείων η ανάκαμψη αυτή κάθε άλλο παρά βιώσιμη φαίνεται να είναι αφού η προοπτική για συνολικη ζήτηση το 2020 στα 91,9 εκατ.βαρ./ημέρα το 2020, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, έχει υποβαθμισθεί κατά 140,000 βαρελια την ημέρα. Η επίδραση της κρίσης του COVID-19 είναι καταλυτική απο κάθε άποψη και εάν δεν υπάρξει ριζική αντιμετώπιση η ζήτηση θα παραμένει έρμαια της κοινωνικής συμπεριφοράς,που θα υπακούει στα κατά τόπο εφαρμοζόμενα μέτρα και περιορισμούς στην κίνηση για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Εξετάζοντας την πετρελαϊκή αγορά συνολικά θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπ´οψη τα σχέδια και προτεραιότητες των παραγωγών,οι οποίοι τόσο εντός όσο εκτός του OPEC, προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα εν πολλοίς αρνητικό περιβάλλον σε ότι αφορά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές τους. Με τον OPEC έχοντας αποφασίσει να εφαρμόσει κατά γράμμα τις αποφάσεις της συνόδου του Απριλίου, ξεκίνησε τον Αύγουστο να αυξάνει και πάλι την παραγωγή του, κατά 2,0 εκατ.βαρ/ημέρα, μετά από μια τραυματική περίοδο ( Απρίλιος με Ιούλιο) που είδε την παραγωγή του να μειώνεται κατά 10,0 εκατ.βαρ/ημέρα. Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι εάν η απόφαση του καρτέλ για σταδιακή αύξηση της παραγωγής του μέσα στους επόμενους μήνες θα συμβαδίσει με την αργόσυρτη έτσι και αλλιώς ανάκαμψη της ζήτησης. Οι ιθύνοντες του εδρευοντος στην Βιέννη Οργανισμού εκτιμούν ότι η απόφαση για αύξηση της παραγωγής του OPEC είναι δικαιολογημένη εν όψει της μείωσης της παραγωγής που παρατηρείται απο αρκετούς άλλους παραγωγούς εκτός καρτέλ, όπως λχ.της Νορβηγίας, ΗΠΑ,Καναδά,Βόρεια Θάλασσας, Κίνας κλπ.

(source: IEA)

Συμπερασματικά, τα μικρά σχετικά περιθώρια στην διύλιση που έχουν επικρατήσει τις τελευταίες εβδομάδες, σε συνδυασμό με τα υψηλά αποθέματα και τις τεράστιες αβεβαιότητες που έχουν προκύψει εν τω μεταξύ για την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης, θέτουν εν αμφιβόλω τις όποιες προβλέψεις για βιώσιμη ανάκαμψη των τιμών. Το ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι εάν η θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα η πορεία των τιμών του αργού πάνω απο το επίπεδο των $40 το βαρέλι η ευρισκόμεθα,για μια ακόμα φορά,ενώπιον πραγματικα δυσάρεστων εκπλήξεων.

(source: ANZResearch)