Τόσο πανευρωπαϊκά, αλλά και στην Ελλάδα οι ΑΠΕ αποδείχθηκε ότι έχουν …αντισώματα στο νέο κορωνοϊό, σε αντίθεση με τον λιγνίτη. Τα δεδομένα που προέρχονται από τη WindEurope, την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), τον ΑΔΜΗΕ, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, δείχνουν ότι η «πράσινη» ενέργεια πρωταγωνίστησε τόσο στις επενδύσεις όσο και στο 

ενεργειακό μείγμα, καλύπτοντας το μεγαλύτερο, ή σημαντικό ποσοστό, της ζήτησης τους τελευταίους μήνες. Ξεκινώντας από τη χώρα μας, τα στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ - με βάση τη στατιστική, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 - δείχνουν ότι συνδέθηκαν στο δίκτυο 110 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος στο δίκτυο 287,3 MW (μεγαβάτ), στοιχείο που δείχνει αύξηση 8% σε σύγκριση με τα τέλη του 2019. 

Στο τέλος του Ιουνίου 2020, το σύνολο των αιολικών πάρκων που βρισκόταν σε εμπορική ή σε δοκιμαστική λειτουργία ήταν 3.883,9 MW.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτη Λαδακάκο, η αύξηση των αιολικών επενδύσεων αποτελεί μια σημαντική επιτυχία για τις επιχειρήσεις του κλάδου διότι κατόρθωσαν σε ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο και περίπλοκο ρυθμιστικό περιβάλλον, να αναπτύξουν και να αδειοδοτήσουν μια κρίσιμη μάζα έργων που τώρα υλοποιούνται. «Στις αντιξοότητες αυτές θα πρέπει να προστεθούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας CoViD-19 κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, που επιβράδυναν το ρυθμό εγκατάστασης των αιολικών πάρκων και δημιούργησαν παροδικά προβλήματα στην μεταφορά του εξοπλισμού και στη μετακίνηση των εργαζομένων ανά τη χώρα. Ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου για το Α’ εξάμηνο του 2020 σε ετήσια βάση, υπολείπεται της ανάπτυξης ρεκόρ που παρουσίασε το 2019, αλλά είναι υπερδιπλάσιος του 10ετούς μέσου όρου. Αυτό είναι εξαιρετικά θετικό. Η επιτυχία αυτή όμως δεν πρέπει να συσκοτίζει τα προβλήματα: πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων της χώρας», σημειώνει ο κ. Λαδακάκος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προοπτικής των ΑΠΕ αποτελεί και η πρώτη δημοπρασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για εφέτος, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες, οπότε εξαντλήθηκαν σχεδόν όλα τα διαθέσιμα μεγαβάτ τόσο για αιολικά όσο και για φωτοβολταϊκά έργα.

Όσον αφορά στις επενδύσεις αιολικών έργων στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη WindEurope, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, ο κλάδος παρέμεινε σταθερά ενεργός. Ο επικεφαλής πολιτικής του WindEurope, κ.  Pierre Tardieu, μάλιστα, σε δηλώσεις του προ ημερών, ανέφερε ότι παρά τα άνευ προηγουμένου μέτρα που εφαρμόστηκαν στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, τα οποία επηρέασαν όλους τους τομείς της οικονομίας, «τα αιολικά αποδείχτηκαν ανθεκτικά, οι  ανεμογεννήτριες παρήγαγαν ποσότητες-ρεκόρ, πραγματοποιήθηκαν επιτυχείς ανταγωνιστικές δημοπρασίες και ο κλάδος συνέχισε να κατασκευάζει νέα πάρκα». 

Συνολικά, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, στην Ευρώπη εγκαταστάθηκαν 5,1 γιγαβάτ ( 3,9 γιγαβάτ χερσαία αιολικά και 1,2 γιγαβάτ υπεράκτια αιολικά). Σύμφωνα με τα στατιστικά της WindEurope οι χερσαίες εγκαταστάσεις ξεπέρασαν κατάτι τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας, με τη Γερμανία να πρωταγωνιστεί με 591 νέα μεγαβάτ και ακολουθούν η Γαλλία (494 μεγαβάτ) και η Ισπανία (446 μεγαβάτ). Πέρα από τα κράτη μέλη της Ε.Ε., σημαντική αιολική ισχύς προστέθηκε στη Βρετανία (507 μεγαβάτ) και στη Ρωσία (450 μεγαβάτ). Συνολικά τα αιολικά στην Ευρώπη, από την αρχή του έτους,  κάλυψαν το 17% των ευρωπαϊκών αναγκών.

Πέρα από τις επενδύσεις, τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τον Ιούνιο καταδεικνύουν ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των εισαγωγών, καλύφθηκε κατά 39% από το φυσικό αέριο και 37% από ΑΠΕ (εκ των οποίων  9% υδροηλεκτρικά). Είναι αξιοσημείωτο ότι η συμμετοχή του λιγνίτη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα φτάνοντας μόλις το 5% ενώ οι  εισαγωγές κυμάνθηκαν στο 21%. Όσο για το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου  το μερίδιο των λιγνιτών διαμορφώθηκε στο 12%. Αντιστοίχως, στη Γερμανία, μια χώρα που κυριαρχεί στον κλάδο των ΑΠΕ, τα αιολικά αποτέλεσαν την πρώτη πηγή ηλεκτρισμού κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, αφήνοντας πίσω τόσο τις συμβατικές πηγές ενέργειας όπως  τον άνθρακα, το αέριο και τα πυρηνικά όσο και τις υπόλοιπες ΑΠΕ.