Μελέτη ΡΑΕ: Στα €160 Εκατ. το Όφελος για το Σύστημα Από την Αποθήκευση Ενέργειας

Μελέτη ΡΑΕ: Στα €160 Εκατ. το Όφελος για το Σύστημα Από την Αποθήκευση Ενέργειας
του Χάρη Φλουδόπουλου
Παρ, 15 Μαΐου 2020 - 15:25

Σημαντικά είναι θα είναι τα οφέλη για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας από την υιοθέτηση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πολυτεχνείο για λογαριασμό της ΡΑΕ. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την μελέτη που παρουσίασε ο καθηγητής του ΕΜΠ Σταύρος Παπαθανασίου, το ετήσιο όφελος για το ηλεκτρικό σύστημα από την υιοθέτηση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας φτάνει τα 160 εκατ. ευρώ εάν υιοθετηθεί το σενάριο για διείσδυση συστημάτων αποθήκευσης (αντλησιοταμιευτικά και μπαταρίες) ισχύος 750 έως 1000 μεγαβάτ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη μελέτη το επικρατέστερο (βέλτιστο) σενάριο προβλέπει ενδεδειγμένο μέγεθος αποθήκευσης από 500 έως 1500 μεγαβάτ (αντλησιοταμίευση και μπαταρίες)

Την ημερίδα παρουσίασης της μελέτης προλόγισε ο υφυπουργός ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία των συστημάτων αποθήκευσης για την επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ για διείσδυση των ΑΠΕ σε ποσοστό άνω του 60%. 

Ο κ. Θωμάς προανήγγειλε ότι σύντομα θα υιοθετηθεί το πλαίσιο για τα υβριδικά συστήματα ενώ τόνισε ότι τα έργα αποθήκευσης θα στηριχθούν στο μόνιμο μηχανισμό ισχύος, Επίσης ο κ. Θωμάς προανήγγειλε την υποβολή αιτήματος στην ΕΕ για το αντλησιοταμιευτικό έργο της Αμφιλοχίας. 

Σημειώνεται ότι οι φορείς της αγοράς έκαναν δεκτή με θετικά σχόλια τη μελέτη. Η μελέτη είναι πιο εμπεριστατωμένη και αναλυτική σε σχέση με αντίστοιχες μελέτες που είχαν κάνει οι εταιρείες μέλη του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Περιστέρης. Ο κ. Περιστέρης υπογράμμισε μάλιστα ότι θα πρέπει να γίνει και άλλη μελέτη πιθανόν από το υπουργείο ανάπτυξης που θα αναδεικνύει την εγχώρια προστιθέμενη αξία των συστημάτων αποθήκευσης όπως τα αντλησιοταμιευτικά αλλά πιθανόν και η διαχείριση των μπαταριών  στη λήξη του κύκλου ζωής τους.

(από capital.gr)