Η υγειονομική κρίση του COVID-19 έχει επηρεάσει αισθητά την ελληνική κοινωνία και διαφαίνεται ήδη ο αντίκτυπός της στην οικονομία, άρα και στον τομέα της ενέργειας. Αυτονόητα, πρέπει να τονίσουμε ότι πρωταρχικοί και σημαντικότεροι παραμένουν οι κίνδυνοι που αφορούν την ανθρώπινη υγεία και ζωή. Ο αιολικός κλάδος έχει επηρεαστεί και αυτός από την κρίση του COVID-19. Τα περισσότερα προβλήματα μέχρι στιγμής είναι ακόμα διαχειρίσιμα  και αφορούν κυρίως καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων (αδειοδοτήσεις, παραδόσεις εξοπλισμού, περιορισμοί μετακινήσεων).

Τα προβλήματα που φαίνονται ανυπέρβλητα είναι η ουσιαστικά πλήρης απαγόρευση μετακινήσεων στα νησιά που δεν επιτρέπει την ορθή συντήρηση των ανεμογεννητριών, την επισκευή τους και την πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών όπου υπάρχουν.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στην ενεργειακή αγορά, είναι ότι αναμένεται να αυξηθεί το πελατολόγιο των εταιρειών προμήθειας ρεύματος που παρουσιάζουν καθυστέρηση στην πληρωμή του λογαριασμού τους. Η αύξηση αυτή θα οφείλεται σίγουρα σε αντικειμενικές δυσκολίες που προκαλεί η κρίση. Υπάρχει όμως πάντα ο φόβος ότι κάποιοι που μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση,  η ανησυχία είναι σε ποιο βαθμό αυτές οι καθυστερήσεις θα οδηγήσουν τον ΕΛΑΠΕ σε ταμειακό έλλειμα, γεγονός που θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις πληρωμών στους παραγωγούς Α.Π.Ε. Επιπλέον, η συνεχής μείωση της δραστηριότητας αλλά και η ευρύτερη πολιτική σύγκρουση στη διεθνή αγορά του πετρελαίου, ενισχύει τον παραπάνω κίνδυνο.

Όλοι ελπίζουμε η επόμενη μέρα της κρίσης να μην αργήσει. Η διαχείρισή της αποτελεί πρόκληση για όλους τους τομείς της κοινωνίας μας. Μέχρι τώρα διάφορες εκθέσεις που εμφανίζονται κάνουν λόγω για πολύ μεγάλη οικονομική ύφεση. Παραμένω ωστόσο αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει όπως τα κατάφερε εκεί που άλλες, πιο αναπτυγμένες οικονομίες, φαίνεται ότι δυστυχώς, στη μέχρι τώρα διαχείριση της κρίσης του COVID-19, δεν τα έχουν πάει τόσο καλά.

Ειδικά για τις Α.Π.Ε., σημειώνω ότι η προηγούμενη οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας τη δεκαετία που πέρασε έδειξε ότι είναι ένας ασφαλής κλάδος που ελκύει συνεχώς νέους επενδυτές. Μπορεί η ρευστότητα να μειώθηκε συνολικά στην οικονομία, αλλά οι επενδυτές και οι Ελληνικές τράπεζες δεν σταμάτησαν ποτέ να επενδύουν και να χρηματοδοτούν επιχειρήσεις του κλάδου μας. 

Σε κάθε περίπτωση, το νέο οικονομικό περιβάλλον δεν θα καθορίζεται μόνο από στεγνά αριθμητικά δεδομένα αλλά και από τη γενική ψυχολογία που θα έχει διαμορφωθεί διεθνώς. Η ελπίδα μας είναι ότι η Ελληνική οικονομία θα κατορθώσει να κεφαλαιοποιήσει την θετική εικόνα που έχει χτίσει η  Ελλάδα στη διεθνή κοινότητα  για την ταχύτητα, την αποτελεσματικότητα και την πειθαρχία που έχει επιδείξει στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης έως σήμερα.

Κλείνοντας πρέπει να αναφέρω ότι η κρίση που προκάλεσε παγκοσμίως ο COVID-19, είναι παροδική και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την κλιματική κρίση που παραμένει και είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Ας μη μας ξεγελά η παροδική μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αφού η εμπειρία έχει δείξει ότι η οικονομική ανάκαμψη που διαδέχθηκε τις προηγούμενες οικονομικές κρίσεις, επέφερε μεγαλύτερη αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως. Ας αποτελέσει η αντιμετώπιση του ιού αφορμή για την επανεκκίνηση της κοινωνίας μας προς ένα πιο «πράσινο» και φιλόδοξο πλαίσιο.

 

Λίγα λόγια για τον Παναγιώτη Γ. Παπασταματίου, Γενικό Διευθυντή ΕΛΕΤΑΕΝ, Μέλος ΔΣ ΕΣΗΑΠΕ

Ο Παναγιώτης Παπασταματίου είναι Διευθυντής Ανάπτυξης του ομίλου ΕΝΤΕΚΑ, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ και εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του ΕΣΗΑΠΕ. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη ενεργειακών έργων. Είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με Διδακτορικό στην Επιχειρησιακή Έρευνα και την Ενεργειακή Πολιτική.