Ένα ειδικό πλοίο αγωγών που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία για να ολοκληρώσει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 στη Γερμανία έφτασε στη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με μαρτυρία στο πρακτορείο Reuters προχθές Κυριακή. Η άφιξη του πλοίου Akademik Cherskiy δείχνει ότι το έργο του αγωγού παραμένει προτεραιότητα για τη Μόσχα παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία.

Ο αγωγός Nord Stream 2 σχεδιάστηκε από τη Μόσχα για να αυξήσει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω της Βαλτικής Θάλασσας στη Γερμανία, τον μεγαλύτερο ενεργειακό πελάτη της Ρωσίας. Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι ο αγωγός αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το τέλος του 2020.

Πλάνα από την ακτή έδειξαν ότι το Akademik Cherskiy βρίσκεται σε αδράνεια σε έναν κόλπο κοντά στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, ο οποίος χωρίζεται από την ηπειρωτική Ρωσία και βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία.

Το Akademik Cherskiy, το οποίο αγόρασε η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom το 2016, βρισκόταν στο λιμάνι Nakhodka του Ρωσικού Ειρηνικού τον Δεκέμβριο, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στο Nord Stream 2.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι ο αγωγός θα κάνει την Ευρώπη να εξαρτάται για ενέργεια περισσότερο από τη Ρωσία, αφήνοντάς την στην πολιτική λαβή της Μόσχας. Η Ουάσιγκτον προκάλεσε εξαγωγές ΥΦΑ των ΗΠΑ, για να παρέχει στην Ευρώπη μια εναλλακτική λύση έναντι του ξηρού αερίου που παραδίδεται μέσω αγωγού από τη Ρωσία.

Ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, η ελβετο-ολλανδική εταιρεία Allseas, η οποία σχεδίαζε τον αγωγό, ανέστειλε τις εργασίες της. Στη συνέχεια, η Ρωσία δήλωσε ότι ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει ένα εναλλακτικό σκάφος για το έργο, καθώς το μήκος των 160 χιλιομέτρων (100 μίλια) κοντά στο νησί της Bornholm της Δανίας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Η Ρωσία δεν ονόμασε το πλοίο εκείνη την εποχή, αλλά είπε ότι ήταν ελλιμενισμένο σε ένα λιμάνι στα ανατολικά της.

Ένα άλλο σκάφος που θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ήταν σε άλλη τοποθεσία εκείνη τη χρονική στιγμή, δείχνοντας ποια θα είναι η χρήση του Akademik Cherskiy.

Αν αποπλεύσει ππάντως θα χρειαστεί λιγότερες από δύο ημέρες το Akademik Cherskiy για να φτάσει στην περιοχή Bornholm από την περιοχή του Καλίνινγκραντ, σύμφωνα με εκτίμηση του Reuters.