Νέα απειλή βρίσκεται προ των πυλών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, μετά το ήδη τεράστιο πλήγμα που έχουν δεχθεί από την πανδημία του κορονοϊού, κι αυτή έχει να κάνει με την πρόθεση των κινεζικών εταιρειών να επενδύσουν στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Οι κυβερνήσεις της «γηραιάς ηπείρου» -ειδικότερα η ιταλική, που βλέπει την οικονομία της αντιμέτωπη με ένα άνευ προηγουμένου σοκ, όπως υποστήριξε χθες η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας- ήδη θορυβημένες εξετάζουν πιο σφιχτά μέτρα, που θα περιορίζουν το ποσοστό συμμετοχής των ξένων επενδυτών στις εταιρείες, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την κινεζική απειλή

Τα σχέδια αυτά της Ευρώπης καταρτίζονται κι ενώ η αγορά εργασίας βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε διεθνές επίπεδο, όπως προειδοποίησε χθες η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ). Οι επιπτώσεις του κορονοϊού είναι ακόμα άγνωστες, ωστόσο όπως φαίνεται η κινεζική επιχειρηματικότητα δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια.

Όπως αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, οι τραπεζίτες έχουν παρατηρήσει αύξηση των αιτημάτων από κινεζικές επιχειρήσεις και funds για προτάσεις σχετικά με επιχειρηματικούς στόχους στην Ευρώπη, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Πολλοί από τους πιθανούς επενδυτές είναι κρατικές επιχειρήσεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Αυτές οι προκαταρκτικές συνομιλίες έρχονται καθώς οι αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιρειών έχουν καταρρεύσει μαζί με τον δείκτη MSCI Europe, ο οποίος παρακολουθεί την απόδοση της αγοράς της ηπείρου. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει 23% μέσα στο 2020, στη χειρότερη πορεία του μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Οι συμφωνίες με κινεζικές επιχειρήσεις, ιδίως με αυτές που ανήκουν ή υποστηρίζονται από το Πεκίνο, ενδέχεται να γίνει πεδίο αντιπαράθεσης με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες είναι διατεθειμένες να υπερασπιστούν στρατηγικούς τομείς.

Οι κινεζικές ξένες επενδύσεις έπεσαν στα 11,3 δισ. δολάρια το α’ τρίμηνο, το χειρότερο τρίμηνο μετά τους πρώτους τρεις μήνες του 2013, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει ότι η οικονομική κάμψη από την πανδημία θα μπορούσε να καταστήσει ζωτικούς κλάδους ευάλωτους σε εχθρικές εξαγορές. Τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα κράτη-μέλη να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία στρατηγικών πόρων και τεχνολογιών από ξένες επενδύσεις.

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση Κόντε τη Δευτέρα ανακοίνωσε παρεμβάσεις για την ενίσχυση των αποκαλούμενων προστατευτικών μέτρων «Golden Power» έναντι ξένων εξαγορών.

Η Ισπανία έχει ήδη επιβάλει νέους κανόνες για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, κάτι που είχε υιοθετήσει η Γερμανία πριν από τον κορονοϊό. Η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε στις 17 Μαρτίου ότι οι επενδυτές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα χρειάζονται νέα εξουσιοδότηση από την κυβέρνηση εάν επιθυμούν να ελέγξουν ή να αυξήσουν τη συμμετοχή τους σε ποσοστό άνω του 10% σε μια ισπανική εταιρεία, είτε πρόκειται για δημόσιο είτε για ιδιωτικό στρατηγικό τομέα.

Έκκληση για «πάγωμα» χρέους αναπτυσσόμενων

Περισσότεροι από 100 διεθνείς οργανισμοί απευθύνουν έκκληση για την ανακούφιση των αναπτυσσόμενων χωρών, καλώντας για το «πάγωμα» των πληρωμών χρέους στη διάρκεια του 2020, εν μέσω κορονοϊού. Μεταξύ των αναπτυσσόμενων οικονομιών συγκαταλέγονται ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, που καλούνται να αντεπεξέλθουν στις συνέπειες από την εξάπλωση του Covid-19. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, όπως οι Oxfam και Action-Aid Ιnternational, απευθύνουν έκκληση για ελάφρυνση χρέους, σε μια κίνηση που θα απελευθερώσει περισσότερα από 25 δισ. δολάρια φέτος για τις φτωχότερες χώρες. Την πρωτοβουλία ανέλαβε η βρετανική Jubilee Debt Campaign, εν όψει της συνάντησης των 20 πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, 69 από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου καλούνται φέτος να αποπληρώσουν 19,5 δισ. δολάρια σε άλλες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς, συν 6 δισ. δολάρια σε ιδιώτες δανειστές.

Σοκ άνευ προηγουμένου

Στην Ιταλία η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς, όπως ανέφερε χθες το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής Istat, το σοκ για την οικονομία της χώρας είναι γενικευμένο και χωρίς προηγούμενο. Το Istat προσθέτει ότι, δεδομένης της κρίσης και της εντυπωσιακής μείωσης τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης, δεν μπορεί να γίνει σαφής πρόβλεψη για τις συνέπειες και την οικονομική ύφεση που θα ακολουθήσει. Σε περίπτωση, πάντως, που το κλείσιμο των καταστημάτων και των βιομηχανιών συνεχιστεί για άλλους δύο μήνες, το ιταλικό ινστιτούτο προβλέπει ότι η κατανάλωση θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 10%. Τα περιοριστικά μέτρα που η κυβέρνηση Κόντε επέβαλε έως τώρα προκάλεσαν το κλείσιμο 2,2 εκατ. επιχειρήσεων. Πρόκειται για το 49% του συνόλου και για το 65% των εταιρειών που εξάγουν. Συνολικά απασχολούν 7,4 εκατομμύρια εργαζομένους.

1,25 δισ. κινδυνεύουν με απόλυση ή μείωση μισθού

Νέες προειδοποιήσεις ήρθαν χθες, αυτή τη φορά από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), καθώς εκτιμά ότι με την πανδημία του κορονοϊού η αγορά εργασίας βρίσκεται αντιμέτωπη με τη «σοβαρότερη κρίση της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», καθώς 1,25 δισ. άνθρωποι κινδυνεύουν με απόλυση ή με μείωση του μισθού τους.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η υπηρεσία του ΟΗΕ εκτιμά ότι η πανδημία θα «εξαφανίσει» το 6,7% των ωρών εργασίας σε όλον τον κόσμο, μόνο κατά το β’ τρίμηνο του 2020, δηλαδή 195 εκατομμύρια ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης (για εβδομάδα εργασίας 48 ωρών).

Οι αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες εκτιμάται ότι θα πληγούν σφοδρά, όμως σε απόλυτους αριθμούς η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού θα υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα αυτήν την περίοδο του έτους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτές οι απώλειες σε ώρες εργασίας και σε θέσεις απασχόλησης συνιστούν «τη σοβαρότερη παγκόσμια κρίση μετά τον Β’ ΠΠ», προειδοποιεί η ΔΟΕ. Έτσι, 1,25 δισ. άνθρωποι απασχολούνται σήμερα σε τομείς που θεωρείται ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αυξηθούν «δραστικά και καταστροφικά» οι απολύσεις και να μειωθούν οι μισθοί και οι ώρες εργασίας.

Η τελική αύξηση της παγκόσμιας ανεργίας για φέτος θα εξαρτηθεί για πολλούς από τα μέτρα που θα υιοθετηθούν, καταλήγει η ΔΟΕ, η οποία στην προηγούμενη εκτίμησή της, στις 18 Μαρτίου, έκανε λόγο για 25 εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας, αλλά τώρα κρίνει πιθανό ο αριθμός αυτός να είναι μεγαλύτερος.

Στο πλαίσιο αυτό ήταν χθες οι προβλέψεις της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), προειδοποιώντας ότι 25 εκατ. θέσεις εργασίας στον κλάδο σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ και οι αεροπορικές εταιρείες είναι ευάλωτες οικονομικά, καθώς είναι αδύνατο να πληρώσουν τις ακυρώσεις πτήσεων στους πελάτες τους.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ", 08/04/2020)