Συνεχή μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος. Σε ορισμένες περιπτώσεις η μείωση των ρύπων που συνδέονται με την κυκλοφορία οχημάτων είναι εντυπωσιακή, πέφτοντας έως και στο μισό σε σχέση με πέρυσι.

Ανάλογη είναι και η εικόνα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα. Πάντως ο οργανισμός προειδοποιεί ότι η πτώση αυτή είναι παροδική και οι συνέπειες της κρίσης υπονομεύουν τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες για βελτίωση της ζωής στις πόλεις.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος είναι συνδεδεμένος με ένα δίκτυο 3.000 σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, λαμβάνοντας σε πραγματικό χρόνο μετρήσεις. Με χθεσινή του ανακοίνωση ο οργανισμός επιβεβαιώνει τις αναφορές που υπήρχαν σε διάφορες χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) για σαφή μείωση των ρύπων που σχετίζονται με την κυκλοφορία οχημάτων. Ως πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει τη μείωση των επιπέδων του διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία:

• Στο Μιλάνο οι μέσες συγκεντρώσεις τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες έπεσαν κατά 24% σε σχέση με το ακριβώς προηγούμενο διάστημα. Την εβδομάδα 16-22 Μαρτίου οι συγκεντρώσεις ήταν 21% μικρότερες από το 2019.

• Στο Μπέργκαμο, την προηγούμενη εβδομάδα οι συγκεντρώσεις ΝΟ2 μειώθηκαν κατά 47% σε σχέση με πέρυσι.

• Στη Ρώμη, τον τελευταίο μήνα το ΝΟ2 μειώθηκε κατά 26%-35% σε σχέση με πέρυσι.

• Την προηγούμενη εβδομάδα οι μέσες συγκεντρώσεις ΝΟ2 έπεσαν (σε σχέση με πέρυσι) στη Βαρκελώνη κατά 55%, στη Μαδρίτη κατά 41% και στη Λισσαβώνα κατά 51%. Η μείωση την προηγούμενη εβδομάδα (16-22 Μαρτίου) σε σχέση με την εβδομάδα πριν (9-15 Μαρτίου) ήταν 40% στη Βαρκελώνη, 56% στη Μαδρίτη, 40% στη Λισσαβώνα.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, στην Ελλάδα η κατάσταση είχε ως εξής:

• Στην Αθήνα, οι συγκεντρώσεις ΝΟ2 παρουσιάζουν συνεχή μείωση τις τελευταίες 3 εβδομάδες: κατά 33% την προηγούμενη εβδομάδα, κατά 5% μία εβδομάδα νωρίτερα και κατά 15% δύο εβδομάδες νωρίτερα (η μία εβδομάδα σε σχέση με την ακριβώς προηγούμενη).

• Στη Θεσσαλονίκη οι συγκεντρώσεις του ίδιου ρύπου έπεσαν τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες κατά 23% (16-22 Μαρτίου σε σχέση με 9-15 Μαρτίου), 32% (9-15 Μαρτίου σε σχέση με 2-8 Μαρτίου) και 18% (2-8 Μαρτίου σε σχέση με 24/2-1/3).

• Στην Πάτρα η μείωση ήταν 39% (16-22 Μαρτίου σε σχέση με 9-15 Μαρτίου), 26% (9-15 Μαρτίου σε σχέση με 2-8 Μαρτίου) και 8% (2-8 Μαρτίου σε σχέση με 24/2-1/3).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, την τελευταία εβδομάδα συνεχίζεται η πτώση και των μέσων τιμών των αιωρούμενων μικροσωματιδίων (ΡΜ10) σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα: στην Αθήνα κατά 25%, στη Θεσσαλονίκη 3%, στην Πάτρα 18%, στη Λάρισα 5%, στον Βόλο 13%.
Ενδιαφέρουσα πάντως ήταν η δήλωση του εκτελεστικού διευθυντή του οργανισμού, Χανς Μπρούινινξ. «Τα στοιχεία μάς αποτυπώνουν με ακρίβεια τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις, λόγω της μείωσης της κυκλοφορίας οχημάτων. Παρά ταύτα, η διαχείριση μακρόχρονων προβλημάτων στην ποιότητα της ατμόσφαιρας απαιτεί φιλόδοξες πολιτικές και επενδύσεις που κοιτούν το μέλλον. Με αυτό το δεδομένο, η παρούσα κρίση και οι πολλαπλές της συνέπειες στην κοινωνία μας έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα στην προσπάθειά μας για μια ομαλή μετάβαση σε μια κοινωνία αειφορική και ανθεκτική». 

*(Από την Καθημερινή)