Οι Καπνοί από την Αυστραλία Έφτασαν Μέχρι τη Χιλή και την Αργεντινή

Οι Καπνοί από την Αυστραλία Έφτασαν Μέχρι τη Χιλή και την  Αργεντινή
energia.gr
Τρι, 7 Ιανουαρίου 2020 - 10:12

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες σε δύο χώρες της Λατινικής Αμερικής, στη Χιλή και στην Αργεντινή ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι οι καπνός στον ουρανό προέρχεται από τις γιγαντιαίες πυρκαγιές που καίνε επί μήνες τα δάση μιας άλλης ηπείρου. Πιο συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ότι οι καπνοί έφτασαν εκεί από την Αυστραλία, κάτι που σημαίνει ότι διένυσαν πάνω από 12.000 χιλιόμετρα «ταξιδεύοντας» πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Στην αρχή της ημέρας, φαινόταν σαν «ο ήλιος να έχει πιο κόκκινο (χρωματικό) τόνο», λόγω «του νέφους καπνού που προέρχεται από τις πυρκαγιές» στην Αυστραλία, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πατρίσιο Ούρα, ανώτερο στέλεχος του μετεωρολογικού ινστιτούτου της Χιλής. Το νέφος καπνού βρίσκεται σε υψόμετρο 6.000 μέτρων και δεν αναμένεται κάποιο μετεωρολογικό φαινόμενο να το κάνει να χάσει ύψος και να πλησιάσει την επιφάνεια της Γης, σημείωσε ο ίδιος.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (SMN) της Αργεντινής έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες που εικονίζουν το νέος καπνού που «μεταφέρεται από μετωπικά συστήματα που κινούνται από δυσμάς προς ανατολάς». Η υπηρεσία διευκρίνισε πάντως πως η SMN δεν αναμένει «καμία αληθινά σημαντική» συνέπεια από το νέφος καπνών αυτό, πέραν του ότι «ο ήλιος θα είναι λίγο πιο κοκκινωπός».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία METSUL, η οποία πουλάει υπηρεσίες πρόγνωσης καιρού σε όλη την περιοχή, εκτίμησε πως οι καπνοί μπορεί να φθάσουν μέχρι τη νότια Βραζιλία.

Η Αυστραλία πλήττεται μετά τον Σεπτέμβριο από γιγαντιαίας έκτασης πυρκαγιές, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 24 ανθρώπους και έχουν μετατρέψει σε στάχτες μια έκταση χονδρικά ίση με αυτή του νησιού της Ιρλανδίας.