Ο Β. Σόιμπλε Προειδοποιεί ότι η Προστασία του Κλίματος δεν θα Είναι Δωρεάν

Ο Β. Σόιμπλε Προειδοποιεί ότι η Προστασία του Κλίματος δεν θα Είναι Δωρεάν
energia.gr
Παρ, 27 Δεκεμβρίου 2019 - 17:12

Οι Γερμανοί θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, να περιορίσουν το χρόνο που ξοδεύουν για τις διακοπές και να καταβάλλουν ένα πραγματικό τίμημα, ώστε να αντιμετωπίσουν την πρόκληση που επισείει η αλλαγή του κλίματος, ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος του γερμανικού 

κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Πρέπει να αλλάξουμε τις ζωές μας», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Neue Osnabruecker Zeitung, επισημαίνοντας ότι η κλιματική αλλαγή απαιτεί θυσίες από τους Γερμανούς.

«Είναι σίγουρα μεγάλη ευχαρίστηση να πετάει κανείς έως τις Μαλβίδες ή να επισκέπτεται τη Βενετία. Όμως, στο μέλλον, θα πρέπει να ικανοποιούμε αυτήν την ευχαρίστηση με φειδώ» πρόσθεσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το ζήτημα της αλλαγής του κλίματος αναγορεύτηκε στην κορυφή της ατζέντας της γερμανικής κυβέρνησης υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2017, έπειτα από μια σειρά ασυνήθιστων θερμών καλοκαιριών, αλλά και τις κινητοποιήσεις που ενέπνευσε η Σουηδή μαθήτρια, Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Το πακέτο μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, που συμφωνήθηκε νωρίτερα φέτος, προβλέπει δραστικές μειώσεις στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κατά τις επόμενες δεκαετίες, καθώς, επίσης και μεγάλες επενδύσεις στις σιδηροδρομικές μεταφορές, την ενεργειακή αποδοτικότητα των κατοικιών και τα ηλεκτρικά οχήματα.

Όμως, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι, ακόμα κι αν το πακέτο αυτό επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει το άμεσο κόστος για τους καταναλωτές, οι Γερμανοί θα πληρώσουν, όλοι, ένα σημαντικό τίμημα για την αλλαγή αυτή.

«Πετύχαμε σε πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία. Όμως, θα ήταν λάθος να παρουσιάζουμε το πακέτο για το κλίμα ως μια πράξη γενναιοδωρίας: η προστασία του κλίματος δεν είναι δωρεάν» ανέφερε ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου.

«Μπορούμε να πετύχουμε την αλλαγή σε μια ζωή που θα έχει πλήρη επίγνωση ως προς το κλίμα», υπογράμμισε.

Η θέρμανση και τα καύσιμα θα είναι ακριβότερα, συμπλήρωσε, ακόμα κι αν οι χαμηλότερες τιμές του ηλεκτρικού και τα φθηνότερα εισιτήρια για τον σιδηρόδρομο αντισταθμίσουν ένα μέρος των αυξήσεων που θα προκύψουν.