ΔΝΤ: Stress-Tests για το Ρίσκο της Κλιματικής Αλλαγής Πρέπει να Αναπτύξουν οι Κεντρικές Τράπεζες

ΔΝΤ: Stress-Tests για το Ρίσκο της Κλιματικής Αλλαγής Πρέπει να Αναπτύξουν οι Κεντρικές Τράπεζες
energia.gr
Πεμ, 28 Νοεμβρίου 2019 - 09:05

Το ρίσκο της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη οι κεντρικές τράπεζες και να αναπτύξουν σχετικά stress-tests, υποστηρίζει η νέα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία έχει δώσει προτεραιότητα στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος από τον Οκτώβριο που ανέλαβε τη διοίκηση του Ταμείου.

Με τα συγκεκριμένα stress-tests θα μπορούσε να αποτυπωθεί ο αντίκτυπος από διάφορα κλιματικά σοκ - όπως το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου - στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, υποστηρίζει η κ. Γκεοργκίεβα σε άρθρο της με τίτλο «Τα οικονομικά του Κλίματος». Το ΔΝΤ θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην αξιολόγηση των οικονομιών και χρηματοπιστωτικών συστημάτων χωρών μέσω της διαδικασίας των stress-tests, βοηθώντας τις κυβερνήσεις να καταρτίσουν σχέδια για τη μετάβαση σε οικονομίες μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Κάποιες κεντρικές τράπεζες επιδιώκουν stress-tests για τη κλιματική αλλαγή και τον χρηματοοικονομικό αντίκτυπο από την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη. Η Τράπεζα της Αγγλίας πρόκειται να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε διαφορετικά κλιματικά σενάρια το 2021, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναπτύσσει ένα πλαίσιο για τη διεξαγωγή παρόμοιων τεστ προσομοίωσης για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, όπως έχει επισημάνει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λούις ντε Γκίντος.

Ολοένα και περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες επισημαίνουν τους κινδύνους στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα από την υπερθέρμανση του πλανήτη και ειδικά μέσω του Δικτύου για ένα Πράσινο Χρηματοοικονομικό Σύστημα(Network for Greening the Financial System), ένα δίκτυο κεντρικών τραπεζών και ρυθμιστικών αρχών που απαριθμεί σχεδόν 50 μέλη. Το ΔΝΤ σκοπεύει να εργασθεί πιο στενά με τα μέλη αυτού του Δικτύου, ανέφερε η κ. Γκεοργκίεβα.

Σε δικό του άρθρο, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, συμπαρατάχθηκε με την επικεφαλής του ΔΝΤ. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι οι επιχειρήσεις θα λάβουν υπόψη τους την κλιματική αλλαγή στη διαχείριση ρίσκου.

Όμως ο κ. Κάρνεϊ υπογράμμισε και τους περιορισμούς των κεντρικών τραπεζών. «Η χρηματοοικονομική θα συμπληρώσει - και ενδεχομένως να ενισχύσει - δεν θα υποκαταστήσει όμως την πολιτική δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε χαρακτηριστικά.