Κλιματική Αλλαγή: Επτά Μέτρα για Πράσινη Ενέργεια

Κλιματική Αλλαγή: Επτά Μέτρα για Πράσινη Ενέργεια
του Δημήτρη Μαυράκη
Πεμ, 21 Νοεμβρίου 2019 - 17:24

Τρία έτη από την κύρωση και ένα έτος (2020) από την επίσημη αίτηση αποχώρησης από την Συνθήκη των Παρισίων, οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν το θλιβερό προνόμιο της πρώτης χώρας του πλανήτη που αρνείται να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής

Με μία κοντόφθαλμη, λαϊκιστική και αδιέξοδη ρητορική η πολιτική ηγεσία της χώρας, που ένας διακεκριμένος πολίτης της τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2007 «…για τις προσπάθειες να θέσει τα θεμέλια για τα μέτρα που απαιτούνται για την εξουδετέρωση της (κλιματικής) αλλαγής αυτής», εκθέτει την χώρα και τους πολίτες της στα αυξανόμενης συχνότητας και έντασης ακραία καιρικά φαινόμενα και στις συνεπαγόμενες καταστροφές περιουσιών και απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι πρόεδροι της Κίνας και της Γαλλίας με κοινή δήλωση τους εκφράζουν την προσήλωση τους στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της Συμφωνίας των Παρισίων. Με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να επισημαίνει ότι οι δεσμεύσεις αυτές δεν υλοποιούνται και ότι ακόμη κι αν υλοποιηθούν είναι ανεπαρκείς, συνέρχεται η ετήσια συνδιάσκεψη (COP25) της UNFCCC για την Κλιματική Αλλαγή στη Μαδρίτη (2-13.12.2019).

Έχουν προηγηθεί οι ετήσιες εκθέσεις (UNEP, EGR 2017 και EGR 2018) για την συνεχιζόμενη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ στόχων και εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που οδηγεί σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Η γενική διαπίστωση είναι ότι η ποσότητα των εκπεμπόμενων αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζει να αυξάνεται, παρά τις περί του αντιθέτου εκκλήσεις και συμφωνίες.

Η μείωση των εκπομπών CO2e

Ο στόχος για κορύφωση (peaking) των εκπομπών το 2020 και έναρξη της μείωσης τους, από το έτος αυτό, αναγκαία προϋπόθεση για την πορεία (pathways) προς τους στόχους των 1,5οC (1,5 βαθμοί Κελσίου) και των 2,0οC. Αυτός όχι μόνον δεν επιτυγχάνεται αλλά και δεν θα επιτευχθεί ούτε το 2030, αν οι τρέχουσες πολιτικές (Current policies scenarios) δεν αναθεωρηθούν δραστικά και πολύ περισσότερο αν δεν συνοδευθούν από τα αναγκαία θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία.

(η συνέχεια στο slpress.gr)