Ξεκίνησε η Κατασκευή του Αγωγού Φυσικού Αερίου, Balkan Stream στο Βουλγαρικό Έδαφος (video)

Ξεκίνησε η Κατασκευή του Αγωγού Φυσικού Αερίου, Balkan Stream στο Βουλγαρικό Έδαφος (video)
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 22 Οκτωβρίου 2019 - 16:13

Την έναρξη των εργασιών κατασκευής της επέκτασης, επί βουλγαρικού εδάφους, του αγωγού "Turkish Stream", που αποκαλείται ανεπίσημα "Balkan Stream", δηλαδή, του αγωγού που θα ενώσει τα δίκτυα Βουλγαρίας- Τουρκίας με εκείνα των Βουλγαρίας - Σερβίας, εγκαινίασε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ. 

Τις εργασίες κατασκευής του αγωγού υλοποιεί η κοινοπραξία Arkade και ο κ. Μπορίσοφ υπογράμμισε ότι η συβνολική επένδυση για το έργο θα ξεπεράσει το 1,2 δισ. δολάρια. 

"Η πραγματική διαφοροποίηση στην προμήθεια φυσικού αερίου θα επιτευχεί στα Βαλκάνια και την Ουγγαρία, όταν ολοκληρωθεί ο διασυνδετήριος αγωγός με την Ελλάδα (IGB), στον οποίο η Βουλγαρία επενδύει 500 εκατομμύρια ευρώ", είπε ο κ. Μπορίσοφ, προσθέτοντας ότι το έργο του αποκαλούμενου Balkan Stream "θα επιτρέψει στη Βουλγαρία να καταστεί ένα σημαντικό κέντρο διανομής φυσικού αερίου".

Από την πλευρά της, η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πέτκοβα, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο ενεργειακό έργο είναι σημαντικό τόσο για τη Βουλγαρία, όσο και για την ευρύτερη περιοχή. "Είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας που καταβάλλουμε να διατηρήσουμε τη στρατηγική θέση της Βουλγαρίας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης" ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με όσα υπογραμμίζονται στη σχετική ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου Ενέργειας.

Σύμφωνα με την κ. Πέτκοβα, το έργο είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου του κόμβου φυσικού αερίου στη Βαλκανική που έχει θέσει ως στόχο η Βουλγαρία. Το έργο του Balkan Stream θα επιτρέψει τη διαφοροποίηση των πηγών του φυσικού αερίου, όπως επίσης και των διαδρομών προμήθειάς του και, παράλληλα, θα βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, προσέθεσε η κ. Πέτκοβα.

-δείτε το βίντεο που ανέβασε στον προσωπικό λογιαριασμό του στο Facebook, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας-

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/256155920073880

Ο αγωγός θα διέλθει από τος έδαφος 11 περιοχών, ήτοι, των Varna, Shumen, Razgrad, Targovishte, Ruse, Veliko Turnovo, Lovech, Pleven, Vratsa, Montana και Vidin. Τον Απρίλιο του 2019, η Bulgartransgaz EAD όρισε ως ανάδοχο την Consortium Arcade με την οποίο υπέγραψε σύμβαση στις 18 Σεπτεμβρίου. Η συνολική αξία της σύμβασης για την υλοποίηση του έργου, για το οποίο θα απαιτηθούν 615 ημερολογιακές ημέρες, ανέρχεται σε 1,1 δις. ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

«Αυτή η μικρή έκταση των 11 χιλιομέτρων είναι εξαιρετικά σημαντική για την Βουλγαρία. Καταρχάς, τελειώνουμε με την ιστορία του Τurkish Stream 2, δηλαδή, το εάν θα διέλθει ή όχι μέσω του βουλγαρικού εδάφους και εγκαινιάζουμε το Balkan Stream», δήλωσε ο καθηγητής Atanas Tasev, ενεργειακός εμπειρογνώμονας: «Αυτό είναι το ρεύμα που μας ενώνει, διότι αυτό που δεν έχει αποδειχθεί, αυτό το Balkan Stream έχει ήδη αναγνωριστεί, ήδη, από την Σερβία, την Ουγγαρία αλλά και από τη ρωσική πλευρά, που είναι και η πιο σημαντική.»

O καθηγητής υπογράμμισε ότι με αυτά τα 11 χιλιόμετρα και την ετοιμότητα για την επέκταση του αγωγού για ακόμη 140 χιλιόμετρα κατά μήκος του χερσαίου και θαλάσσιου τμήματος του Turkish Stream 2, οτιδήποτε και εάν συμβεί στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, η Βουλγαρία, από την 1η Ιανουαρίου θα λάβει τις απαραίτητες ποσότητες φυσικού αερίου, ήτοι, 3,5 δισ. κυβικά μέτρα. Το έτερο που έχει σημασία είναι τοι ότι μεταστρέφουμε τη ροή του αερίου από τον βορρά προς τον νότο και από το νότο στο βορρά, δηλαδή. ενισχύουμε το ρόλο του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου.

Ο καθηγητής Tasev κατέληξε, λέγοντας πως το τμήμα των εσόδων από τη μεταφορά transit, μέσω των Βαλκανίων, θα είναι μεγαλύτερο από τα έσοδα του αγωγού φυσικού αερίου Trans-Balkan σε ετήσια βάση.