H Kομισιόν Προειδοποιεί την Γαλλία να Ανοίξει τον Ανταγωνισμό της EDF για τα Υδροηλεκτρικά

H Kομισιόν Προειδοποιεί την Γαλλία να Ανοίξει τον Ανταγωνισμό της EDF για τα Υδροηλεκτρικά
energia.gr
Παρ, 18 Οκτωβρίου 2019 - 17:56

Η Γαλλία οφείλει να εντάξει τις υδροηλεκτρικές μονάδες της στον ανταγωνισμό της κρατικής EDF, ακόμα και αν η εταιρεία διχοτομηθεί στα πλαίσια της αναδιάρθωσής της, όπως δήλωσε χθες η Άννα Κολούτσι, στέλεχος της υπηρεσίας ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Σύμφωνα με το Montel, η ίδια ανέφερε πως "αν δεν υπάρξει άνοιγμα στον ανταγωνισμό, ακόμα και σε περίπτωση αναδιάρθρωσης, θα συνιστούσε παράβαση των κοινοτικών κανονισμών".

Όλα τούτα συμβαίνουν ενώ η Κομισιόν διεξάγει έρευνα από το 2015, σχετικά με τα γαλλικά υδροηλεκτρικά, αν και η Κολούτσι έσπευσε να προσθέσει ότι διεξάγονται ακόμα συζητήσεις, άρα δεν τίθεται άμεσα θέμα παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Παράλληλα, προετοιμάζεται το σχέδιο διαχωρισμού της κρατικά ελεγχόμενης EDF, με τα υδροηλεκτρικά και τα πυρηνικά να παραμένουν στον έλεγχο του δημοσίου, αλλά και με τους εναλλακτικούς προμηθευτές να παραπονιούνται για έλλειψη πρόσβασης στις δύο αυτές πηγές ηλεκτροπαραγωγής. Σημειώνεται ότι η EDF ελέγχει την πλειοψηφία των υδροηλεκτρικών, ενώ η Engie το 20%.