Σε Πιο Δραστικά Μέτρα για τον Περιορισμό των Εκπομπών CO2 Έως το 2030 Καλούν την Κομισιόν Οκτώ Χώρες-Μέλη της Ε.Ε.

Σε Πιο Δραστικά Μέτρα για τον Περιορισμό των Εκπομπών CO2 Έως το 2030 Καλούν την Κομισιόν Οκτώ Χώρες-Μέλη της Ε.Ε.
energia.gr
Τετ, 9 Οκτωβρίου 2019 - 09:45

Οκτώ κράτη-μέλη της Ε.Ε. ζητούν από τον νέο αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο για το Green New Deal, Φρανς Τίμερμανς, την αύξηση του στόχου που έχει τεθεί για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στο 55% από 40%, έως το 2030. Το αίτημα υπέβαλλαν με επιστολή τους

προς τον κ. Τίμερμανς, μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Λετονίας και της Σουηδίας.

Μολονότι υπάρχει ευρεία αν και όχι, επί του παρόντος ομόφωνη, υποστήριξη σε επίπεδο Ένωσης, για την επίτευξη του στόχου για μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050, εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών, ως προς την πρόοδο που πρέπει να επιτευχθεί έως το 2030.

Το περασμένο έτος, η πλειοψηφία των κρατών- μελών είχε εγκρίνει το στόχο της μείωσης στο 40%, γεγονός που πυροδότησε τις αντιδράσεις όλων όσοι δεν τον θεώρησαν επαρκώς φιλόδοξο.

Στην επιστολή που εστάλη από τους "8", γίνεται λόγος για αυξημένες φιλοδοξίες ώστε να στηριχθεί το Green New Deal που θα αποφέρει το ριζικό μετασχηματισμό και τη λήψη τολμηρών μέτρων για όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας της Ένωσης.

Από την πλευρά της, η νέα πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει ήδη εξουσιοδοτήσει τον κ. Τίμερμανς, πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, να αυξήσει τουλάχιστον στο 50%, από 40%, το στόχο για το 2030.