Εκπτώσεις για τους συνεπείς καταναλωτές, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ετοιμάζει η ΔΕΗ, αλλά για την περίοδο μετά τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στελέχη της επιχείρησης, η νέα Διοίκηση εξετάζει διάφορα σενάρια προκειμένου να μπορέσει να επαναφέρει την έκπτωση συνέπειας που κατάργησε πρόσφατα, στο ίδιο ή ακόμη και σε μεγαλύτερο ποσοστό για τους πελάτες εκείνους οι οποίοι θα υπογράψουν δεσμευτικά συμβόλαια, με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, στη λογική των αντίστοιχων «πακέτων» που προσφέρουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Η έκπτωση επιβράβευσης των καλοπληρωτών μειώθηκε από το 15% στο 10% από την προηγούμενη διοίκηση Μ. Παναγιωτάκη και από το 10% στο 5% από τη διοίκηση Γ. Στάσση.

Στη μεταμνημονιακή εποχή, ο σχεδιασμός της επιχείρησης θα βασιστεί σε μια εμπορική πολιτική η οποία θα μπορεί να διατηρήσει ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς, σε αντίθεση με τις μνημονιακές επιδιώξεις συρρίκνωσης της ΔΕΗ στο 50%.  Σε αυτή τη λογική κινείται το σκεπτικό επαναφοράς της έκπτωσης συνεπείας καθώς και η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την τελευταία δημοπρασία ενέργειας NOME του Οκτωβρίου. Μάλιστα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ήδη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ετοιμάσει τη σχετική απόφαση.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και για τις εργασίες αναζήτησης ενός εναλλακτικού μοντέλου για το μεταβατικό διάστημα έως το ερχόμενο καλοκαίρι, οπότε αναμένεται ότι θα εφαρμοστεί το target model, ενημέρωσε τους ανεξάρτητους προμηθευτές ρεύματος ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Ο υφυπουργός Ενέργειας περιέγραψε τις άμεσες και μεσο-μακροπρόθεσμες προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης και ειδικότερα για τα άμεσα θέματα που συνδέονται με το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ και επηρεάζουν την λειτουργία των εταιρειών προμήθειας καθώς και για τον οδικό χάρτη της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Συζητήθηκαν τέλος τα σωρευμένα προβλήματα και αιτήματα του κλάδου, για τα οποία ο κ. Θωμάς δήλωσε έτοιμος να ξεκινήσει διάλογο με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Εμπόρων και Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΕΠΗΕ), ο οποίος αποτελεί το θεσμικό όργανο εκπροσώπησης των προμηθευτών και εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας. Το μείζον ζήτημα για τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί η κατάργηση της δημοπρασίας του Οκτωβρίου, η οποία θα τους επέτρεπε να καλύψουν τις ανάγκες τους και θα τους βοηθούσε στα σχέδια ανάπτυξής τους για τον επόμενο χρόνο, ενώ πλέον θα είναι εκτεθειμένοι στις διακυμάνσεις τις χονδρεμπορικής αγοράς και των εισαγωγών, με εξαίρεση τους καθετοποιημένους «παίκτες». Γι΄ αυτό, έχει οριστεί νέα συνάντηση μεταξύ προμηθευτών και πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, αυτήν την εβδομάδα.