Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την επιβολή νέων φόρων στον ενεργειακό τομέα ως όχημα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της, ανέφεραν σήμερα στο Reuters κορυφαίοι αξιωματούχοι, με τη Γερμανία να ζητά «δραστικά βήματα» στην κατεύθυνση μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Την τελευταία δεκαετία, οι χώρες της ΕΕ βρίσκονται στην παγκόσμια πρωτοπορία της μετάβασης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έχουν δημιουργήσει το μεγαλύτερο σύστημα εμπορίας εκπομπών στον κόσμο για την τιμολόγηση του άνθρακα και τη μείωση της εξάρτησης από τα πλέον ρυπογόνα καύσιμα.

Ωστόσο, το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ σχετικά με τη φορολογία της ενέργειας δεν έχουν αλλάξει εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια.

Είναι «ξεπερασμένο και ανεπαρκώς προσαρμοσμένο στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και στις εξελίξεις στην ενεργειακή πολιτική σε επίπεδο ΕΕ», σύμφωνα με έγγραφο που θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ στις συναντήσεις που θα έχουν στο Ελσίνκι σήμερα και αύριο.

Φθάνοντας στη συνάντηση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz, δήλωσε ότι απαιτούνται «δραστικά βήματα» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και προέτρεψε για μια διεθνή προσέγγιση στο θέμα.

«Βρισκόμαστε σε διαδικασία να διαπιστώσουμε πώς μπορούμε να περιορίσουμε την κατανάλωση CO2 στη γεωργία, στις μικρές επιχειρήσεις ή στις μεταφορές», δήλωσε ο Scholz.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Valdis Dombrovskis, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι επιλογές περιλαμβάνουν την επιβολή φόρου άνθρακα και τη γενικότερη αναμόρφωση της φορολογίας του ενεργειακού τομέα.

Σύμφωνα με έγγραφο που συνέταξε η φινλανδική προεδρία της ΕΕ, τα πιθανά μέτρα περιλαμβάνουν υψηλότερους ελάχιστους φορολογικούς συντελεστές για την ενέργεια, οικονομικά αντικίνητρα για τη χρήση ορυκτών καυσίμων και άρση των ισχυουσών εξαιρέσεων για τους τομείς των αερομεταφορών και των θαλάσσιων μεταφορών.

Οι φιλόδοξοι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά τουλάχιστον 50% μέχρι το 2030 εντάσσονται στην ατζέντα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα το Νοέμβριο.

Ένα εμπιστευτικό πλάνο εργασίας που καταρτίστηκε τον Ιούλιο από στελέχη της Κομισιόν ενόψει του διορισμού της Ursula von der Leyen στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει νομοθετικές προτάσεις για την κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών για τις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές έως τις αρχές του 2020, καθώς και την αναθεώρηση των ελάχιστων φορολογικών συντελεστών για τα ενεργειακά προϊόντα ως το τέλος του επόμενου έτους.