GCA: «Προσαρμογή Τώρα», το Σύνθημα για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής

GCA: «Προσαρμογή Τώρα», το Σύνθημα για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής
energia.gr
Τρι, 10 Σεπτεμβρίου 2019 - 14:33

«Προσαρμογή τώρα». Ο κόσμος οφείλει να επιταχύνει τις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση των «αναπόφευκτων» συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, μία διαδικασία προσαρμογής που παρουσιάζει και οικονομικές ευκαιρίες, προειδοποιεί η Παγκόσμια Επιτροπή για την Προσαρμογή (Global Commission on Adaptation (GCA).

Υπενθυμίζεται ότι η GCA δημιουργήθηκε το 2018 με πρωτοβουλία της Ολλανδίας. Σε αυτή συμμετέχουν 19 ακόμη χώρες και υπηρεσίες του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και το Κλίμα, υπό την προεδρία του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, του ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και της διευθύντριας της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να αλλάξει την πορεία της κλιματικής αλλαγής και η πρώτη που πρέπει να ζήσει με τις συνέπειες», δήλωσε ο Μπαν Κι-μουν παρουσιάζοντας την έκθεση της Επιτροπής στο Πεκίνο.

«Το αναβάλουμε για αργότερα και πληρώνουμε ή σχεδιάζουμε και ευημερούμε», συνόψισε ο πρώην γενικός γραμματέας αναφερόμενος στις επιλογές που παρουσιάζονται για την ανθρωπότητα.

«Ανησυχώ σοβαρά για την έλλειψη οράματος των πολιτικών ηγετών. Ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για την εκλογή και την επανεκλογή τους και τα κλιματικά θέματα δεν βρίσκονται μεταξύ των προτεραιοτήτων τους. Αυτό το βλέπουμε στις ΗΠΑ με τον πρόεδρο Τραμπ», προειδοποίησε.

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ: μαζικές δασικές πυρκαγιές, συστήματα ύδρευσης στερεύουν, ξηρασίες καίνε την γη και καταστροφικές πλημμύρες καταστρέφουν σπίτια και ζωές. Μέχρι στιγμής, η απάντηση υπήρξε έντονα ανεπαρκής», γράφουν στην εισαγωγή της έκθεσης οι Μπαν Κι-μουν, ο Μπιλ Γκέιτς και η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η έκθεση απαριθμεί πέντε τομείς -συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, προσαρμογή υποδομών, γεωργικές βελτιώσεις, προστασία των τροπικών δασών, προστασία των υδάτινων πόρων- δραστηριότητες στις οποίες επενδύσεις 1.800 δισεκατομμυρίων δολαρίων μπορούν να παραγάγουν «οφέλη ύψους 7.100 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

«Οι ενέργειες για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής είναι υποσχόμενες, αλλά ανεπαρκείς. Πρέπει να επενδύσουμε σε μία μαζική προσπάθεια προσαρμογής στις αναπόφευκτες, πλέον, συνθήκες: άνοδος της θερμοκρασίας, άνοδος της στάθμης των ωκεανών, πιο ισχυρές καταιγίδες, απρόβλεπτες βροχοπτώσεις», αναφέρεται στην έκθεση.

Χωρίς προσαρμογή, οι γεωργικές αποδόσεις μπορεί να μειωθούν έως και κατά 30% μέχρι το 2050, πλήττοντας κυρίως τους μικρούς καλλιεργητές.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που πλήττονται από έλλειψη νερού για τουλάχιστον έναν μήνα τον χρόνο μπορεί να περάσει από 3,6 δισεκατομμύρια σε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια το 2050, η άνοδος της στάθμης των νερών μπορεί να κοστίσει 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και περισσότερα από 100 εκατομμύρια άνθρωποι να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες μέχρι το 2030.

Μία αποτελεσματική προσαρμογή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ανάπτυξη με ένα τριπλό κέρδος που θα αποτελείται από τις αποφευχθείσες απώλειες, τις οικονομικές συνέπειες (μειωμένοι κίνδυνοι, βελτιωμένη παραγωγικότητα, καινοτομία), κοινωνικές και περιβαλλοντικές ωφέλειες, επισημαίνεται στην έκθεση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Κίνας Λι Γκανγιέ, η χώρα του οποίου είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής του πλανήτη σε διοξείδιο του άνθρακα, χαρακτήρισε στο Πεκίνο τα μέτρα προσαρμογής «απαραίτητη απαίτηση για την αειφόρο ανάπτυξη της Κίνας».

Αναφερόμενος στο πρόσφατο παράδειγμα του τυφώνα Dorian , ο Μπαν Κι-μουν δήλωσε κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης ότι ο πολλαπλασιασμός τέτοιων φαινομένων μπορεί να δημιουργήσει «ένα αίσθημα αναπόφευκτου και αδυναμίας».

Αλλά αυτό «δεν είναι αλήθεια» και η ενίσχυση της προσαρμογής «έχει νόημα από οικονομικής απόψεως», μπορεί «να σώσει ζωές...και να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον».

«Η προσαρμογή δεν αποτελεί εναλλακτική στις ενέργειες κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά ένα ουσιαστικό συμπλήρωμα», αναφέρεται στην έκθεση όπου τονίζεται ότι η αδράνεια εκθέτει τον κόσμο σε «τεράστιες οικονομικές και ανθρώπινες επιπτώσεις».