Ως τα Τέλη του Έτους θα Έχει Ολοκληρωθεί η Συγχώνευση των Χρηματιστηρίων Ενέργειας Σερβίας και Ουγγαρίας

Ως τα Τέλη του Έτους θα Έχει Ολοκληρωθεί η Συγχώνευση των Χρηματιστηρίων Ενέργειας Σερβίας και Ουγγαρίας
energia.gr
Δευ, 26 Αυγούστου 2019 - 08:56

Η Σερβία και η Ουγγαρία ελπίζουν ότι η σχεδιαζόμενη συγχώνευση των αντίστοιχων Χρηματιστηρίων Ενέργειας, SEEPEX και HUPX, θα έχει πραγματοποιηθεί ως τα τέλη του 2019, δημιουργώντας μία ισχυρή περιφερειακή πλατφόρμα συναλλαγών ενέργειας προς όφελος ολόκληρης της περιοχής, σύμφωνα με τον Σέρβο υπουργό Μεταλλείων και Ενέργειας Αλεξάνταρ Άντιτς

Η συγχώνευση θα επιτρέψει στις δύο αγορές ηλεκτρικής ενέργειας να ενεργούν από κοινού στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και να αυξήσουν τη ρευστότητα των αντίστοιχων ημερήσιων αγορών τους καθώς και την κερδοφορία και την αποδοτικότητα και των δύο εταιρειών, τόνισε ο Άντιτς, σύμφωνα με το balkangreenenergynews.

Η κίνηση θα επιταχύνει επίσης την ολοκλήρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Σερβίας στην κοινή αγορά της ΕΕ, δήλωσε ο κ. Άντιτς, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου, που εκδόθηκε μετά την συνάντησή του την περασμένηΤετάρτη με τον Υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας Péter Szijjártó στην Tapolca της Ουγγαρίας.
Μνημόνιο για τη συγχώνευση SEEPEX-HUPX που υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2018

Το μνημόνιο κατανόησης που προβλέπει τη συγχώνευση των αντίστοιχων αγορών spot της SEEPEX και της HUPX έχει υπογραφεί από τον Φεβρουάριο του 2018. Εκτός από την HUPX και την SEEPEX, οι υπογράφοντες ήταν η σερβική κρατική επιχείρηση μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (TSO), Elektromreža Srbije (EMS), και η ουγγρική ομόλογός της εταιρεία MAVIR καθώς και το Ευρωπαϊκό δίκτυο χρηματιστηρίων ενέργειας (EPEX SPOT).

Μετά την υπογραφή, ανακοινώθηκε ότι το νέο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας θα εδρεύει στο Βελιγράδι και τη Βουδαπέστη. Όπως είχε ανακοινωθεί κατά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης, το έργο παραμένει ανοικτό σε νέους εταίρους που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία αυτή για να προωθήσουν την ολοκλήρωση των ενεργειακών αγορών spot στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

"Οι πέντε εταίροι βλέπουν αυτό το μνημόνιο ως σημαντικό ορόσημο για την περαιτέρω ολοκλήρωση ανάμεσα στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης και τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ). Επίσης, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των διαχειριστών μεταφοράς ενέργειας (TSO) και των χρηματιστηρίων ηλεκτρικής ενέργειας στην Δυτική Ευρώπη, τις χώρες ΚΑΕ και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, αυτή η εταιρική σχέση θα αποτελέσει βασική κινητήρια δύναμη για την προσδοκώμενη ανάπτυξη και ολοκλήρωση της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης με την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας", ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Το SEEPEX της Σερβίας (South East European Power Exchange) είναι αδειοδοτημένος διαχειριστής αγοράς για μια οργανωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ιδρύεται το 2015 με τη μορφή συνεργασίας μεταξύ του κρατικού EMS και του EPEX SPOT ως ανώνυμης εταιρείας. Η πρώτη ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας εκτός ΕΕ στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, η SEEPEX λειτουργεί στην αγορά της ημέρας.