Πράσινο Φως από την Κυβέρνηση της Σλοβενίας για την Κατασκευή Δεύτερου Πυρηνικού Αντιδραστήρα

Πράσινο Φως από την Κυβέρνηση της Σλοβενίας για την Κατασκευή Δεύτερου Πυρηνικού Αντιδραστήρα
energia.gr
Παρ, 23 Αυγούστου 2019 - 11:26

Υπέρ του σχεδίου κατασκευής νέου πυρηνικού αντιδραστήρα, με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, τάχθηκε ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μάριαν Σάρετς, με σημερινές δηλώσεις του, όπως μεταδίδει το Reuters. Ειδικότερα, η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει λάβει ακόμη 

την τελική απόφασή της για την κατασκευή δεύτερου αντιδραστήρα, μετά τον υφιστάμενο στο εργοστάσιο Krsko (NEK).

«Πρέπει να καταβάλουμε όλες μας τις προσπάθειες στο να κατασκευάσουμε ένα δεύτερο συγκρότημα στο ήδη υπάρχον εργοστάσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σλοβένος Πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στον πυρηνικό σταθμό NEK, τονίζοντας την αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια.

Ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός NEK, που ανήκει ισομερώς στην Σλοβενία και την Κροατία, καλύπτει το 1/5 των αναγκών της πρώτης σε ηλεκτρική ενέργεια. Το 2016, οι δύο χώρες συμφώνησαν να επεκτείνουν το προσδόκιμο λειτουργίας του σταθμού για 20 χρόνια, έως το 2043.

Τέλος, να αναφέρουμε πως ο σταθμός NEK κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Westinghouse και ξεκίνησε την λειτουργία του το 1984. Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, προγραμματιζόταν να λειτουργήσει έως το 2023.