Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης αυξήθηκαν, σήμερα, από τα χαμηλά επίπεδα -ρεκόρ που είχαν διαμορφωθεί, καθώς επικράτησαν ηπιότεροι τόνοι στις παγκόσμιες αγορές και το επίκεντρο της προσοχής στράφηκε στη δημοσιονομική στήριξη στη Γερμανία. Παράλληλα, νέα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην περιοχή, μειώθηκε ακόμη περισσότερο.

Η Γερμανία έχει τη δημοσιονομική ισχύ να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μελλοντική οικονομική κρίση «με πλήρη δύναμη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, την Κυριακή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Βερολίνο μπορεί να προχωρήσει σε πρόσθετες δαπάνες έως 50 δισ. ευρώ. Η δήλωση αυτή ήρθε σε συνέχεια δημοσιεύματος την Παρασκευή ότι η Γερμανία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τον κανόνα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και να αναλάβει νέο χρέος για να αντιδράσει σε μία ενδεχόμενη ύφεση.

Η ενίσχυση του κλίματος στις αγορές μετοχών και ένα δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την έκδοση 50ετών ή 100ετών ομολόγων, προσέφεραν επίσης ευκαιρία στους επενδυτές ομολόγων να πάρουν τα κέρδη που είχαν από τις πρόσφατες μεγάλες αυξήσεις των τιμών, δήλωσαν αναλυτές.

Οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων σημείωναν σε όλη την Ευρωζώνη μία αύξηση 9-10 μονάδων βάσης σήμερα. Η απόδοση των γερμανικών 30ετών τίτλων, που αυξήθηκε στο -0,11%, ήταν σε τροχιά για να καταγράψει τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το 2017, ενώ η απόδοση των γερμανικών 10ετών τίτλων σημείωνε άνοδο 4 μονάδων βάσης στο -0,63%, υψηλότερα από το χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ (-0,73%) που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων σημείωνε άνοδο 10 μονάδων βάσης σήμερα, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζουζέπε Κόντε, ετοιμάζεται να μιλήσει στη Γερουσία την Τρίτη για την κυβερνητική κρίση. Το αντισυστημικό κόμμα των Πέντε Αστέρων δήλωσε την Κυριακή ότι ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα, δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος, κλείνοντας προφανώς την πόρτα σε κάθε ενδεχόμενο αναβίωσης του κυβερνώντος συνασπισμού. Η Λέγκα έχει υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αλλά το κίνημα των Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα αρνήθηκαν να τη συζητήσουν, ενώ συζητούν για τον σχηματισμό μίας δικής τους κυβέρνησης συνασπισμού.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός ατην Ευρωζώνη αναθεωρήθηκε, τον Ιούλιο, από την Eurostat στο 1% από 1,1% που είχε ανακοινώσει στις 31 Ιουλίου, αυξάνοντας την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάσει τη λήψη μέτρων, τον Σεπτέμβριο, για να παρέξει μεγαλύτερη στήριξη στην οικονομία της Ευρωζώνης, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη αναθεώρηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, τα οποία προστίθενται στα αρνητικά στοιχεία των περασμένων εβδομάδων που μπορεί να πείσουν τους αξιωματούχους της ΕΚΤ ότι απαιτούνται τολμηρά μέτρα για την αναζωογόνηση της δυναμικής στην Ευρωζώνη, σημειώνει το δημοσίευμα.

Οι ανησυχίες για μία παγκόσμια ύφεση αυξάνονται, καθώς η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη ήταν μόλις 0,2%. Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της στις 12 Σεπτεμβρίου, με τους περισσότερους οικονομολόγους να προβλέπουν τουλάχιστον μία μείωση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ από το σημερινό επίπεδο του -0,4%.

Ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι διαμήνυσε τον περασμένο μήνα ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, περιλαμβανομένης μίας πιθανής επανέναρξης της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). To μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, Όλι Ρεν, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΚΤ πρέπει να παρουσιάσει ένα «αποτελεσματικό και σημαντικό» πακέτο στήριξης στην επόμενη συνεδρίασή της.