Αμερικανορωσική Συνεργασία στο Πυρηνικό Εργοστάσιο Μπέλενε; Η General Electric θα Συμμετάσχει στο Διαγωνισμό για την Κατασκευή του

Αμερικανορωσική Συνεργασία στο Πυρηνικό Εργοστάσιο Μπέλενε;  Η General Electric θα Συμμετάσχει στο Διαγωνισμό για την Κατασκευή του
energia.gr
Τετ, 14 Αυγούστου 2019 - 11:57

Η αμερικανική εταιρεία παραγωγής τουρμπινών General Electric ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αίτημα για συμμετοχή στο διαγωνισμό κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, στην Βουλγαρία, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας, Τεμενούζκα Πετκόβα.

Η κυβέρνηση της Σόφιας αναμένει την προσφορά της ρωσικής "Rosatom", έως τις 19 Αυγούστου, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία. Η Βουλγαρία έχει αγοράσει δύο ρωσικούς αντιδραστήρες, που θα μπορούν να λειτουργήσουν με αμερικανικές τουρμπίνες, ανέφερε η κ. Πετκόβα.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι πρόκειται για ένα αμιγώς ρωσικό έργο, επειδή ο χώρος και οι μονάδες είναι βουλγαρικά, όπως άλλωστε και οι άδειες. Οι δύο ρωσικοί αντιδραστήρες θα είναι σε θέση, από τεχνικής άποψης, να συνεργαστούν και με τους αμερικανικούς στροβίλους, πρόσθεσε η κα. Πετκόβα.

Το έργο θεωρείται ελκυστικό κάτω από τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η βουλγαρική πλευρά, καθώς δεν περιλαμβάνονται κρατικές εγγυήσεις για την επένδυση, επειδή η ανάγκη μείωσης των επιβλαβών εκπομπών στην περιοχή, θα πυροδοτήσει ισχυρή ζήτηση για καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, σε προσιτές τιμές, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.